Andrei Țăranu, despre Cătălin Cîrstoiu: Vor fi tot mai des primari independenți

Sursa foto: Andrei Țăranu

Cătălin Cîrstoiu, medic și manager al Spitalului Universitar din capitală, va candidat la Primăria București, susținut de PSD și PNL. Acesta mai are la dispoziție mai puțin de 3 luni pentru a-i convinge pe bucureșteni să-l voteze, fiind la prima sa experiență în politică.

Andrei Țăranu, politolog și profesor universitar, a analizat șansele lui Cătălin Cîrstoiu la Primăria București, precizând că vor apărea tot mai mulți candidați independenți, deoarece partidele au pierdut mult din încrederea cetățenilor.

Politologul a precizat că șansele lui Cătălin Cîrstoiu sunt reduse, deoarece ceilalți candidați își împart sectoarele din capitală.  Pentru candidatul PSD-PNL va fi greu să convingă electoratul, însă ar putea atrage electoratul care în trecut vota pentru Sorin Oprescu, fostul primar al capitalei.

PS News: Considerați că electoratul din București este pregătit pentru un nou candidat independent?

Andrei Țăranu: Vor fi tot mai des primari independenți, inclusiv la nivelul președinților. Și asta pentru că toate datele ne arată că încrederea și simpatia pentru partide sunt extrem de scăzute. Partidele te pot ajuta cu logistica, dar nu și cu a-ți oferi voturi. Nu reușesc să atragă pe nimeni din afară. Ăsta e motiv pentru care toți se îndreaptă spre condiția de independent.

PS News: Are șanse Cătălin Cîrstoiu să ajungă la circa 40%, cât ar avea PSD și PNL împreună în sondaje?

Andrei Țăranu: Aici e o mare dilemă. E foarte greu să cred că domnul Cîrstoiu are vreo șansă realmente și nu este pus mai degrabă ca Popescu Piedone să-l doboare pe Nicușor Dan, fie să câștige Nicușor Dan și cei de acolo să spună că este de nebătut.

Este mult prea târziu, este o persoană cvasi-complet necunoscută în spațiul public, asta în genere nu face să aibă toată lumea încredere. Mai ales că votul la București este un vot stratificat. Întâi te duci spre primarul de sector, cu care ai cel mai des treabă, și pe baza primarului de sector îți construiești și perspectiva asupra primarului general.

Popescu Piedone a fost primar de sector și în Sectorul 4, și în Sectorul 5. E foarte probabil ca mulți oameni din Sectorul 4, votându-l pe Băluță, să-l voteze pe Popescu Piedone și la Primăria București. La fel și la Sectorul 5. În timp ce Nicușor vine cu Sectorul 1 și Sectorul 2. În Sectorul 1 nu-mi dau seama ce șanse are, iar în Sectorul 2 nu a fost un mandat foarte rău. Așa că domnul Cătălin Cîrstoiu nu prea are de unde să scoată voturi. Nu cred că va fi susținut de Robert Negoiță.

PS News: Care ar fi electoratul lui Cătălin Cîrstoiu?

Andrei Țăranu: Este fix electoratul lui Sorin Oprescu. Pe Oprescu nu l-au votat neapărat intelectualii. În epoca respectivă, domnul Blaga, neintelectual, era mai votat de intelectualii pe care astăzi îi numim „băsiști”. Cei care l-au votat pe Oprescu, și vor continua să voteze genul ăsta de persoane, sunt foștii pacienți sau apropiații foștilor pacienților

Cine este Cătălin Cîrstoiu

Medicul Cătălin Cîrstoiu, în vârstă de 49 de ani, este profesor universitar la Catedra de Ortopedie-Traumatologie SUUB, Bucureşti (România) şi membru în Consiliul Profesoral la Facultatea e Medicină. La bază este medic primar de otopedie- traumatologie. Este Doctor în medicină Universitatea de Medicinã şi Farmacie „Dr.Carol Davila”, Bucureşti. Din 2009 este managerul Spitalului Universitar de Urgenţă din Bucureşti (SUUB) şi şef al Secţiei de Otopedie din cadrul SUUB.

Potrivit declarației de avere din 2022, acesta a avut venituri de peste 1 milion de lei într-un singur an. În conturile bancare are alte milioane de lei. La compania Anemona Clinica Services SRL deține acțiuni estimate la 3,8 milioane de lei. De asemenea, soția acestuia este milionară în lei.

Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

 

Autor

  • Marius Constantin

    Marius Constantin, editorialist PS News. Marius Constantin are o experiență de 8 ani în presă, consultanță politică și marketing, în România și Italia.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL