Angel Tîlvăr: Regiunea Mării Negre va continua să prezinte importanţă strategică pentru asigurarea stabilităţii

Sursă foto: Facebook/ Angel Tîlvăr

Ministrul Apărării, Angel Tîlvăr, a subliniat, la reuniunea miniştrilor Apărării din ţările membre ale NATO, importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii flancului estic aliat, cât şi a întregului spaţiu euro-atlantic.

Ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, a participat, joi şi vineri, la Reuniunea miniştrilor Apărării din statele membre ale Alianţei Nord-Atlantice, desfăşurată la Cartierul General al NATO din Bruxelles.

Potrivit MApN, discuţiile s-au concentrat în principal pe postura de descurajare şi apărare a Alianţei şi pe consolidarea rolului NATO în sprijinul Ucrainei.

Consiliul NATO-Ucraina, planificat pentru prima sesiune a reuniunii, s-a desfăşurat şi cu participarea reprezentaţilor Uniunii Europene. Miniştrii Apărării au transmis un semnal politic important privind continuarea sprijinului pentru Ucraina şi consolidarea ajutorului multidimensional acordat acesteia de statele aliate.

”Este nevoie să continuăm să ajutăm Ucraina, iar în acest sens foarte importantă rămâne unitatea la nivel aliat, prin acţiuni concrete şi de substanţă”, a subliniat Tîlvăr.

El a menţionat sprijinul pe care România îl acordă Ucrainei, atât în plan bilateral, cât şi multilateral, şi a pledat pentru asigurarea unei coordonări eficiente NATO-UE în cadrul acestei linii de efort.

Pe timpul reuniunii a fost aprobată prima foaie de parcurs dintre NATO şi Ucraina pentru cooperarea în domeniul inovării.

A doua sesiune a fost dedicată agendei de descurajare şi apărare în pregătirea pachetului de decizii care vor fi aprobate de şefii de stat şi de guvern la Summitul aniversar al NATO de la Washington, care va avea loc între 9 şi 11 iulie. În intervenţia sa, oficialul român a accentuat importanţa continuării demersurilor privind accelerarea adaptării posturii NATO de descurajare şi apărare în vederea contracarării tuturor ameninţărilor, cu accent pe asigurarea forţelor şi capabilităţilor necesare implementării Planurilor Regionale de Apărare, dar şi pe continuarea eforturilor pentru pregătirea logistică.

”În contextul continuării războiului de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina şi al conduitei tot mai asertive a Rusiei în această regiune, precum şi în logica consolidării posturii aliate de descurajare şi apărare, semnalăm importanţa strategică a regiunii Mării Negre pentru asigurarea stabilităţii şi securităţii flancului estic aliat, cât şi a întregului spaţiu euro-atlantic. Am evidenţiat importanţa iniţiativei comune a României, Turciei şi Bulgariei, MCM Black Sea, privind activităţile de deminare în Marea Neagră, pe fondul riscurilor reprezentate de minele în derivă, şi oportunitatea oferită de aceasta pentru participarea aliaţilor interesaţi, cu personal şi capabilităţi. În acelaşi timp, am subliniat rolul Centrului European de Pregătire F-16 din România, un exemplu al cooperării între aliaţi“, a evidenţiat Tîlvăr.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: