Protecția Consumatorilor a anunțat, luni, că au fost date amenzi de 485.000 de lei, până în acest moment, în mai multe unități de alimentație publică din incinta spitalelor și la chioșcuri din apropierea acestora. De asemenea, peste 1.300 de kilograme de produse au fost retrase definitiv, după ce comisarii ANPC au descoperit că nu erau depozitate corespunzător sau erau expirate.
„În cadrul acestei acțiuni au fost verificate până la acest moment: 75 unități de alimentație publică din incinta unităților sanitare, dintre care 55 au înregistrat abateri; 111 chioșcuri/magazine din incinta sau apropierea unităților sanitare, dintre care 109 prezentau abateri”, se arată într-un comunicat al ANPC.
În urma acestor verificări, 17 kg de produse, în valoare totală de 520 lei, au fost oprite temporar de la comercializare, până la remedierea deficiențelor, iar 1.345 kg de produse, în valoare totală de 25.475 lei, au fost retrase definitiv.
De asemenea, au fost aplicate 55 de amenzi contravenționale, în valoare totală de 485.000 lei, și 27 avertismente și au fost dispuse măsuri de remediere a deficiențelor în cazul unui număr semnificativ de unități, atât din incinta unităților sanitare, cât și a chioșcurilor din apropierea acestora, precizează ANPC.
Principalele abateri constatate au fost nerespectarea condițiilor prescrise pentru legume și fructe, cu modificări organoleptice, nerespectarea procedurilor de lucru, utilizarea ustensilelor neconforme și neigienizate corespunzător, precum tăvi ciobite și tigăi deteriorate, lipsa gramajelor declarate pe produsele decongelate sau cu date expirate, lipsa autorizațiilor UAT, documentației DDL depășite, precum și a prețurilor afișate, nerespectarea reglementărilor legate de temperatură și igienă în spațiile frigorifice, lipsa informării consumatorilor cu privire la ingredientele alergenice, valorile nutriționale și alte informații esențiale, produse depozitate pe paviment și fără etichete corespunzătoare.
În cadrul acțiunii de control au existat și situații în care accesul la unități nu a fost permis. Astfel, la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, managerul unității a refuzat accesul comisarilor ANPC în blocul alimentar al cantinei, invocând un ordin telefonic primit de la Ministerul Sănătății.
„ANPC va continua să monitorizeze și să aplice măsurile legale corespunzătoare pentru protejarea drepturilor consumatorilor și pentru asigurarea unor condiții optime de siguranță și igienă în unitățile sanitare și de alimentație publică. Acesta este un raport parțial, raportarea finală va fi comunicată la finalizarea acțiunii de control și la încheierea celor peste 120 de invitații lansate”, se mai arată în comunicat.
Potrivit Ordinului 206 din 24 februarie semnat de șeful ANPC, Cristian Popescu Piedone, în perioada 24 – 26 februarie, se vor realiza controale la operatorii economici cu activitate în domeniul cantinelor în spitalele publice și private.
În cursul zilei de luni, comisarii de la Protecția Consumatorilor au anunțat că managerul Spitalului Municipal Adjud le-a interzis continuarea controlului în blocul alimentar al unității și a solicitat la 112 intervenția unui echipaj de poliție, afirmând că verificările ANPC ar fi ilegale și că nu au fost prezentate documentele necesare.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News