ANPIS retrage acredităriile pentru Centrele de Îngrijire și Asistență din Afumați și Voluntari

Captură foto
Captură foto

Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS) a demarat procedura legală privind retragerea acreditării pentru Centrele de Îngrijire şi Asistenţă din Afumaţi şi Voluntari, ale Asociaţiei Sf. Gabriel cel Viteaz, informează Ministerul Muncii.

„Având în vedere informaţiile publice legate de cercetarea penală demarată în cazul Centrului de Îngrijire şi Asistenţă din Voluntari şi al Centrului de Îngrijire şi Asistenţă cu sediul în Afumaţi, ambele aparţinând furnizorului de servicii sociale Asociaţia Sfântul Gabriel cel Viteaz, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi s-a autosesizat şi a transmis o adresă către Agenţia Naţională pentru Plăţi şi Inspecţie Socială (ANPIS), prin care a propus retragerea licenţei de funcţionare provizorie nr. 1358/12.07.2022 pentru Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Afumaţi şi a licenţei de funcţionare nr. 97/07.07.2022 pentru Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Voluntari, în baza art. 27 alin. 2 lit. c) din Legea 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale, cu modificările şi completările ulterioare. Prin aceeaşi adresă, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Drepturilor Persoanelor cu Dizabilităţi a solicitat sistarea demersului de licenţiere şi revocarea licenţei de funcţionare nr. 0000414/29.06.2023 pentru Centrul de Îngrijire şi Asistenţă din Afumaţi. În acest context, în data de 05.07.2023, ANPIS a demarat procedura legală privind retragerea acreditării pentru cele două servicii sociale furnizate de Asociaţia Sf. Gabriel cel Viteaz”, se menţionează în comunicatul MMSS.

Potrivit sursei citate, procesul de retragere a acreditării se derulează conform prevederilor H.G. 118/2014 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Legii nr. 197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale.

Procurorii DIICOT au solicitat miercuri Tribunalului Bucureşti arestarea preventivă a 24 de persoane implicate în exploatarea bătrânilor cu dizabilităţi din trei azile din localitatea Voluntari.

Potrivit DIICOT, cei 24 de inculpaţi sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat, trafic de persoane, fals în declaraţii, fals intelectual, fals material în înscrisuri oficiale şi delapidare.

Faţă de alte două femei implicate în acest caz, dintre care una este într-un stadiu avansat de sarcină, a fost luată măsura controlului judiciar.

Aproape 100 de persoane în vârstă au fost salvate, marţi, de poliţişti şi procurori ai DIICOT, în urma efectuării unor percheziţii la trei azile din Voluntari, unde bătrânii, mulţi cu dizabilităţi, erau bătuţi, înfometaţi şi puşi la muncă forţată.

Bătrânii găsiţi în azile au fost transportaţi de echipajele SMURD la două spitale pentru investigaţii medicale amănunţite, iar şase au fost internaţi.

De asemenea, 50 de bătrâni au fost cazaţi în centre de îngrijire din Bucureşti, iar 42 de află încă în faza investigaţiilor medicale.

Potrivit anchetatorilor, începând cu luna noiembrie 2020, în judeţul Ilfov, ar fi fost constituite două grupuri infracţionale organizate, în scopul exploatării persoanelor cu dizabilităţi sau aflate în situaţii vulnerabile, exploatarea victimelor fiind realizată prin supunerea la tratamente inumane ori degradante, prin exploatarea muncii neremunerate a acestora, prin constrângere şi exercitare de acte de violenţă fizică.

De asemenea, exploatarea ar fi fost realizată şi prin lipsirea de hrană suficientă şi adecvată nutriţional, prin lipsa sau neadministrarea tratamentului medical adecvat diagnosticului fiecărui beneficiar, prin lipsa îngrijirii şi asigurării igienei beneficiarilor care nu aveau capacitatea fizică/psihică de autoîngrijire, concomitent cu ţinerea acestora în stare de aservire faţă de membrii grupurilor infracţionale organizate, în vederea obţinerii de către liderii grupărilor şi de către ceilalţi membri a unor foloase patrimoniale pe nedrept.

Premierul Marcel Ciolacu a anunţat, miercuri, că s-a dispus un control al statului la toate căminele de bătrâni.

„Am discutat cu doi miniştri, cred că se impune un control al statului român la toate căminele de bătrâni. Deja s-a dispus acest control”, a declarat Ciolacu, la Berlin, unde se află într-o vizită de lucru.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL