ANRE: Nu am fost consultați la proiectul de impunere a auditării de securitate IT a fotovoltaicelor

Sursa foto: Pixabay

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) spune că nu a fost consultată la elaborarea proiectului legislativ al Ministerului Energiei prin care se propune ca operatorilor de rețele electrice să li se impună obligația de a efectua anual un audit cibernetic al invertoarelor și al tuturor rețelelor informatice asociate centralelor electrice fotovoltaice, inclusiv ale prosumatorilor, și că va recomanda eliminarea acestei prevederi.

În nota de fundamentare a draftului de act normativ se menționează că acesta ″a fost elaborat în consultare cu Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE)″.

″ANRE dorește să clarifice că nu a fost consultată cu privire la nota de fundamentare a proiectului de ordonanță de urgență pentru modificarea și completarea Legii energiei electrice și a gazelor naturale nr. 123/2012, precum și pentru modificarea și completarea Legii nr. 220/2008 privind promovarea energiei din surse regenerabile″, a transmis Autoritatea, pentru Profit.ro.

Conform prevederilor proiectului, ar urma să li se impună operatorilor de rețea obligația de a efectua audituri cibernetice anuale și periodice ale invertoarelor și ale tuturor rețelelor informatice asociate centralelor fotovoltaice, în condițiile stabilite printr-un ordin comun al președintelui ANRE și al directorului Directoratului Național de Securitate Cibernetică.

″ANRE intenționează, în cadrul procesului de consultare publică, să recomande eliminarea acestei prevederi, având în vedere că aceasta presupune resurse semnificative și specializate, poate avea un impact asupra tarifelor și nu definește în mod clar scopul auditului cibernetic. De asemenea, nu se prezintă o analiză de risc sau un studiu din care să rezulte necesitatea respectivului audit″, mai spune instituția.

ANRE mai subliniază că nu are atribuții de interpretare a legislației pe care nu o emite.

″Conform prevederilor art. 9 alin. (1) din Codul civil, „cel care a adoptat norma civilă este competent să facă și interpretarea ei oficială”. În acest sens, responsabilitatea de a interpreta și clarifica dispozițiile legale revine exclusiv instituției care a inițiat și emis această legislație. ANRE își exprimă angajamentul de a contribui la procesul de consultare publică prin recomandări constructive și echilibrate, cu scopul de a asigura transparența și protejarea intereselor tuturor actorilor din sectorul energetic″, conchide ANRE.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: