Anul 2023, al doilea cel mai cald înregistrat vreodată în Franţa (Météo-France)

Sursă foto: Facebook/ Météo-France

Anul 2023 se clasează al doilea între anii cu cele mai crescute temperaturi înregistrate în Franţa de la începutul secolului XX, cu o temperatură medie de 14,4°C, a anunţat vineri Météo-France pe site-ul său, relatează AFP .

„Pe lângă bilanţul provizoriu prezentat la 30 noiembrie, integrarea observaţiilor din luna decembrie face posibil să se confirme că în continuitate cu 2022, cel mai cald an pe care l-a cunoscut Franţa de la începutul secolului XX, anul 2023 ocupă locul doi printre cei mai calzi ani de pe teritoriul nostru”, a precizat Météo-France.

„Cu o temperatură medie de 14,4°C”, faţă de 14,5°C în 2022, „anomalia termică pe întregul an ajunge la +1,4°C (faţă de valorile normale 1991-2020)”, precizează organizaţia meteorologică.

La nivel internaţional, însă, 2023 a fost într-adevăr „cel mai cald an înregistrat vreodată în lume”, subliniaza Météo-France, pe baza datelor din programul european Copernicus, la care organizaţia contribuie.

La începutul lunii decembrie, chiar înainte de a avea cifrele pentru ultima lună a anului, Copernicus indicase de fapt că 2023 va fi „cel mai cald an înregistrat vreodată în istorie” după un noiembrie „extraordinar” – a şasea lună la rând în doborârea recordurilor – şi „două sezoane record”.

Planeta a cunoscut temperaturi record în multe ţări în 2023, pe parcursul unui an marcat de luni de secetă în Africa, dar şi de incendii de pădure în Europa şi America de Nord.

Din ianuarie, temperatura medie globală a fost, potrivit Copernic, cea mai caldă măsurată vreodată în primele unsprezece luni ale anului: cu 1,46°C peste media climatică pentru perioada 1850-1900 şi 0,13°C deasupra primelor unsprezece luni din 2016, cel mai cald an de până acum.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: