Anunț fără precedent al Monicăi Macovei privind imunitatea parlamentarilor și o decizie a CCR

Monica Macovei a declarat zilele trecute, în cadrul unei conferințe de presă, că a inițiat demersurile pentru organizarea unui referendum național pe data de 16 noiembrie, odată cu al doilea tur al alegerilor prezidențiale. Referendumul are ca temă imunitatea Președintelui, a miniștrilor și a parlamentarilor.

Europarlamentarul  propune ca românii să fie întrebați: „Sunteți de acord ca parlamentarii, miniștrii și președintele României să nu beneficieze de nici o formă de imunitate cu excepția opiniilor politice?.”

Într-un interviu acordat jurnaliștilor de la ziare.com, Macovei vorbește pe larg despre acest subiect și nu ezită să precizeze că ar putea fi schimbat articolul din Constituție care prevede că nu se pot schimba imunitățile, chiar dacă în 2011 CCR, printr-o decizie, a precizat că materia imunitatilor intra potrivit art 152 al 2 in zona nerevizuibila a Constitutiei.

”Cel mai simplu este sa schimbi chiar articolul care prevede ca nu se pot schimba imunitatile. Daca poporul zice da, poporul e suveran potrivit primului articol din Constitutie”, a precizat Macovei.

Întrebată dacă în alte tari exista imunitate dincolo de declaratiile politice, aceasta a precizat următoarele:

”Sunt tari si tari. In Germania, de exemplu, parlamentarii au, dar la inceputul fiecarei sesiuni in Bundestag se da o hotarare prin care se stabileste ca orice cerere de ridicare a imunitatii ar veni se admite automat, fara verificare. Dureaza cateva ore. In Belgia se decide in 48 de ore fara sa se uite nimeni in dosare si probe. Face Parlamentul Romaniei asa? Daca se comporta altfel decat in democratii, le scoatem imunitatea.”

Întrebată dacă a primit vreun răspuns din partea Președintelui Traian Băsescu cu privire la această solicitare privind organizarea unui referendum, Macovei a răspuns că ”nu, dar insistă.”

Cu privire la dosarul Microsoft, Macovei a răspuns tranșant: ”Orice imunitate care priveste o fapta penala. Sa ramanem cu imunitate doar pentru opinii politice. Mai ales in contextul anchetei care priveste 9 fosti ministri din 4 guverne este clar ca e nevoie de eliminarea imunitatii. Iata ce reactie au avut parlamentarii puterii. Au decis sa isi ia vacanta. Nu se va vota nici pe ridicarea imunitatii ceruta de DNA si blocheaza referendumul cerut de mine, pentru ca in procedura de declansare presedintele trebuie sa informeze Parlamentul, dar nu are pe cine informa.”



Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: