Apare Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din IGSU. Guvernul i-a dat azi undă verde

Sursa foto: IGSU - Inspectoratul General pentru Situatii de Urgenta, Romania

Guvernul a aprobat joi, prin hotărâre, Ghidul carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi din unităţile subordonate

Potrivit unui comunicat al Executivului, ghidul stabileşte un set coerent de reguli pentru evoluţia în carieră, axat pe criterii de experienţă în domeniile de specialitate şi competenţe profesionale, care eficientizează procesul de ocupare a funcţiilor de la toate nivelurile instituţionale.

„Soluţiile identificate au ca obiectiv crearea unui cadru legal care să faciliteze evoluţia în carieră a cadrelor militare, printr-o promovare graduală pe baza nivelului de pregătire profesională şi a experienţei acumulate în profilul de activitate al posturilor. Se preconizează, astfel, creşterea nivelului de performanţă în executarea atribuţiilor specifice atât la nivel managerial, cât şi la nivel de execuţie”, se arată în comunicat.

În vederea asigurării unui sistem de management performant, accesul către funcţiile de conducere este condiţionat de parcurgerea unor forme de pregătire special proiectate astfel încât să asigure dobândirea de către cursanţi a tuturor competenţelor necesare exercitării în cele mai bune condiţii a atribuţiilor funcţiilor vizate; vechimea în funcţii inferioare în acelaşi profil de activitate; nivelul de performanţă atins.

„Se asigură astfel ocuparea funcţiilor de conducere cu personal care deţine o bună pregătire şi o vastă experienţă profesională în profilul de activitate al postului. Acest cadru de reglementare se pliază pe o structură organizatorică cu un grad satisfăcător de încadrare a personalului”, conform comunicatului.

După intrarea în vigoare a HG nr. 505/2023 pentru aprobarea Ghidului carierei cadrelor militare în activitate din Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă şi din unităţile subordonate au apărut o serie de modificări, atât legislative, cât şi organizatorice, care au condus la necesitatea elaborării unui nou document, precizează sursa citată.

„În acest sens, amintim modificările survenite în structura organizatorică a unor entităţi din subordinea IGSU, cum ar fi înfiinţarea în anul 2023 a Detaşamentului Special Naval în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Dobrogea” al Judeţului Constanţa, în dotarea căruia se regăsesc două nave multirol prevăzute cu posturi de personal navigant, generând înfiinţarea unor noi funcţii care nu se regăsesc în Ghid. De asemenea, la data de 03.09.2023 a intrat în vigoare Legea nr. 198/2023 privind învăţământul preuniversitar care prevede la art. 206 o serie de funcţii didactice specifice corpului instructorilor militari, precum şi condiţii specifice de ocupare a acestora. Ţinând cont că în subordinea Inspectoratului General funcţionează Şcoala de Subofiţeri de Pompieri şi Protecţie Civilă „Pavel Zăgănescu” Boldeşti, instituţie de învăţământ postliceal, este necesar corelarea obiectivelor Ghidului cu prevederile legale”, se explică în comunicatul Guvernului.

Totodată, la momentul iniţierii procedurii de avizare a proiectului de HG de aprobare a ghidului nu exista posibilitatea legală ca ofiţerii în activitate să provină şi din absolvenţi ai programelor de studii universitare de master profesional, aceasta fiind introdusă de Legea nr. 325/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare.

„Un alt aspect este dat de faptul că, în contextul economic actual, la nivel instituţional nu au existat pârghiile necesare pentru încadrarea structurilor la un nivel care să permită aplicarea reglementărilor ghidului fără ca aceasta să afecteze dinamica de personal şi îndeplinirea misiunilor specifice. În acest sens, prin noua reglementare, se urmăreşte optimizarea condiţiilor necesare evoluţiei în carieră şi implementarea schimbărilor survenite „, a indicat Guvernul.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: