APIA: Sprijin financiar 2024 în scădere, pentru o anumită cultură

porumb lan
porumb lan

O subvenție nouă, ce va fi introdusă de anul viitor la APIA (Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură) ar putea fi mai mică decât s-a estimat inițial. Sprijinul cuplat vegetal pentru porumbul siloz figurează cu un cuantum de 230 de euro la hectar dar, in primă fază a Planului Național Strategic, sprijinul a fost anunțat la un cuantum de 460 de euro la hectar.

Noua subvenție APIA pentru porumb siloz presupune acordarea unei plăți unice pe hectarul eligibil de porumb pentru siloz, cuplată de
producție si plata va putea fi solicitată de fermieri începând cu anul de cerere 2024. Noua plată la hectar a fost aprobată de Comisia Europeană ca modificare la PNS, cu un plafon anual de 4,6 milioane de euro în fiecare an de cerere din perioada 2024-2027.

Cum se acordă subvenție APIA pentru porumb siloz

Aceasta subvenție este pentru fermierii care îndeplinesc o serie de condiții. In primul rând, fermierul trebuie să fie beneficiar de BISS și utilizatorul unei suprafețe agricole, identificabilă în Sistemul Integrat de Administrație și Control (IACS) și care are categoria de utilizare, teren arabil,  să facă dovada utilizării de sămânță certificată, în conformitate cu legislația națională.

Alte condiții:

  • să facă dovada obținerii unei producții minime anuale de porumb pentru siloz, potrivit legislației naționale subsecvente;
  • să dețină un număr minim de animale identificate și înregistrate în BND în exploatații cu cod ANSVSA prin intermediul cărora să se asigure cel puțin o încărcătură de minimum 3 UVM/ha de cultură de porumb pentru siloz.
  • să facă dovada consumului, cu animalele (bovinele) pe care le dețin, a cel puțin producţiei minime de furaj obținute în fermă şi/sau a producției pe care au stocat-o în vederea consumului pentru furajarea animalelor proprii identificate și înregistrate în BND în
    exploatații cu cod ANSVSA;

Suprafața pentru care se acordă 230 euro/ha este 20.000 ha/an

Potrivit PNS, pentru  2024-2027 suprafața planificată pentru care se acordă sprijinul este 20.000 ha/an, cu un cuantum indicativ planificabil de 230 euro/ha. La stabilirea suprafeței de referință s-a avut în vedere analiza suprafețelor cultivate în perioada 2022-2023.

In prezent, cuantumul indicativ maxim estimat de 298,90 euro/ha în anul 2024, pentru care s-a luat în calcul ipoteza volatilității prețurilor inputurilor necesare aplicării tehnologiei la cultura de porumb pentru siloz.

Cuantumul indicativ minim estimat de 195,22 euro/ha în anul 2024, pentru care s-a luat în calcul posibila creștere a suprafețelor cultivate.

Sprijinul cuplat pentru porumb siloz a fost introdus pentru a ajuta fermierii să acopere o parte din cheltuielile de înființare și îngrijire a acestei culturi. În lipsa subvenționării culturii de porumb pentru siloz, fermierii nu ar reuși să își acopere costurile și ar renunța la această cultură, iar cererea pentru un furaj de calitate este solicitată de către fermieri, în special crescători de animale (bovine), se arată în PNS.

Conform calculelor prezentate în PNS, veniturile medii la porumbul pentru siloz (neirigat) sunt mai mari cu 61,1% față de porumbul boabe (+3.429 lei/ha), iar la porumbul pentru siloz irigat cu 60,4% (+4.745 lei/ha) față de porumbul boabe.

Sursa: Agrointel

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: