Arafat: 10.000 de detectoare de fum şi monoxid de carbon vor fi montate în casele românilor

raed arafat
Sursa foto: Facebook, Raed Arafat

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a anunţat că 10.000 de detectoare de fum şi monoxid de carbon vor fi montate în casele românilor în următoarele luni, iar ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, a declarat că această campanie este un bun pas înainte, dar a precizat că nu va fi singurul, iar prevenţia înseamnă pe lângă informarea cetăţenilor şi mai multă exigenţă din partea Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă.

Raed Arafat a declarat sâmbătă, într-o conferinţă de presă, că în cadrul Săptămânii Protecţiei Civile care debutează luni, vor avea loc mai multe activităţi, prirnte care cursuri de prim-ajutor, ziua porţile deschise la inspectoratele judeţene pentru situaţii de urgenţă, dar se va desfăşura şi campania “Detector pentru viaţă”
“Rostul campaniei este să instalăm 10.000 de detectoare de fum şi monoxid de carbon, cu sprijinul E.ON şi Delgaz Grid, care ne-au asigurat aceste detectoare. Detectoarele au o garanţie de zece ani. Nu avem cum să acoperim nevoile. Noi am stabilit nişte criterii şi sunt următoarele judeţe: Alba, Braşov, Caraş Severin, Călăraşi, Covasna, Dâmboviţa, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mureş, Neamţ, Olt, Suceava, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vrancea, pe baza unor date statistice pe care le-am obţinut de la IGSU. În fiecare judeţ, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă împreună cu autorităţile publice locale vor alege în 10 şi 15 localităţi. În cele 10 – 15 localităţi urmează ulterior să se discute cu cetăţenii şi cetăţenii doritori, nu este obligatoriu, să se instaleze la ei astfel de detectoare, pot obţine un detector de fum şi eventual de monoxid de carbon, aici depinde de evaluarea nevoilor”, a explicat Arafat.
El a menţionat că ţinta acestei campanii sunt casele mai vechi, dar şi cele în care locuiesc bătrâni, persoane cu dizabilităţi sau mulţi copii.

“Ţinta noastră sunt casele mai vechi, nu putem în casele de o singură cameră, de exemplu, că o să sune tot timpul chiar şi în mod fals, dar casele mai vechi, casele în care sunt bătrâni, în care sunt persoane cu dizabilităţi, în care sunt mulţi copii, asta este ţinta noastră. Dar ţinta noastră din spatele acestei campanii este puterea exemplului şi încurajarea oamenilor să îşi achiziţioneze astfel de detectoare care nu sunt scumpe deloc, este câteva euro un detector, depinde calitate, de caracteristici, dar să achiziţioneze aceste detectoare şi să şi le monteze în casele lor”, a mai afirmat şeful DSU.

Ministrul Afacerilor Interne, Cătălin Predoiu, prezent la conferinţa de presă, a declarat că această campanie va salva vieţi.
Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: