Arafat:4 răniți sunt transferați la Bruxelles și Milano,2 pacienţi de la Floreasca sunt în stare critică,au 95% arsuri.

Bilanţul victimelor explozilor şi incendiului produse sâmbătă la o staţie GPL din Crevedia a ajuns la 58 de persoane, din care 43 sunt cadre ale MAI: 39 de pompieri, 2 poliţişti si 2 jandarmi, relevă datele transmise de IGSU.

UPDATE: Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, anunţă că încă două aeronave vor transporta pacienţi în străinătate, în cursul zilei de duminică.

„Referitor la transferuri, la ora 16,00 va pleca următorul avion. Dacă totul va merge bine, o să avem pacienţii trimişi unul la Viena, doi la Graz, doi la Berlin. Este în curs de pregătire un al patrulea avion care să plece astăzi şi (…) o să stabilim destinaţia şi care sunt pacienţii (…). Colegii ne-au promis că vom primi rapoartele medicale a încă patru sau cinci pacienţi. (…) Continuăm să transferăm pacienţii care se consideră de către medici că trebuie să plece”, a declarat Arafat.

O misiune cu o aeronavă C-27J Spartan a Forţelor Aeriene Române a fost organizată, duminică noapte, pentru transportul la Bruxelles a doi pacienţi grav răniţi în explozia de la Crevedia, la solicitarea Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale.

Conform aceleiaşi surse, a doua aeronavă C-27J Spartan a decolat la ora 8,00 cu destinaţia Milano – Italia, pentru transportul a încă doi pacienţi care au suferit arsuri.

Alţi pacienţi răniţi în exploziile din Dâmboviţa vor fi transportaţi duminică în străinătate, a anunţat şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat.

„Astăzi va fi cel puţin un transfer făcut şi de la Ministerul Sănătăţii, de la spitalele unde sunt internaţi pacienţii vom primi rapoartele medicale şi bineînţeles pe baza rapoartelor medicale noi avem locuri care s-au asigurat de diferite ţări, pe baza fie a discuţiilor bilaterale, fie a activării Mecanismului de Protecţie Civilă Europeană, Deci, da, vor fi transferuri astăzi, e posibil să fie şi mâine, depinde ce decid medicii care tratează pacienţii şi Ministerul Sănătăţii, ce ne solicită să facem pentru a duce pacienţii respectivi către spitale care au oferit locuri”, a declarat Raed Arafat.

El a adăugat că încă trei ţări pun la dispoziţie locuri pentru pacienţii victimele incendiului.

„În afară de discuţiile bilaterale care au fost şi am avut cu Belgia, a avut Ministerul Sănătăţii cu Italia, cu Austria am avut o discuţie şi ne-a oferit locuri. Acum avem, prin Mecanismul de Protecţie Civilă, locuri care au fost oferite de Norvegia, de Germania şi de Bulgaria. Ne uităm şi vedem care sunt locurile care se doreşte să trimit

Raed Arafat, Șeful DSU, transmite că pronosticul rămâne foarte rezervat, în cazul celor doi pacienți internați la Floreasca, cu 95% arsuri din suprafața corpului.

”Un pacient cu 95% arsuri din suprafața corpului nu poate să fie decât într-o stare foarte gravă și e foarte greu să-i găsești loc în afara țării, pentru că există reguli și dacă 75%, de regulă, e maximul de procent în care se acceptă transferuri de acest gen, hai să zicem că ajungem până la 80%, dar 95%, mă îndoiesc că vom găsi loc. Ei sunt pe paturi de mari arși la Floreasca și cu siguranță le vor acorda tot sprijinul, dar în astfel de situații pronosticul rămâne foarte rezervat”, mai spune Raed Arafat, șeful DSU.

Raed Arafat: 4 răniți sunt transferați la Bruxelles și Milano
”Acum a plecat al doilea avion cu 2 pacienți critici spre Milano, mai devreme pe la 5:15 a decolat primul avion cu cei 2 pompieri răniți spre Bruxelles. Astăzi mai așteptăm să mai facem cel puțin încă un transport, după prânz, care va fi destinația lui probabil Austria, Germania, acum analizăm situația și așteptăm rapoartele medicale care ne vin de la spitale.

Ajutorul oferit la nivel de Bruxelles, Austria, Italia, Germania, Norvegia, care urmează să confirme locul pe care ni-l dau. Pe baza acestor oferte noi ne uităm la care sunt nevoile. Bineînțeles, dacă e nevoie de mai multe locuri, să suplimentăm solicitarea noastră, în portalul Mecanismului de Protecție Civilă Europeană.
În Bruxelles au fost transportați 2 pacienți, în Milano 2, Austria, acum, avem confirmat 1 loc, dar așteptăm confirmare la cel puțin 1-2 locuri, iar în Germania s-au confirmat printr-o scrisoare până la 13 locuri”, spune Raed Arafat, șeful DSU.

Arafat: Și alte țări europene apelează la găsirea unor locuri prin mecanisme bilaterale
”Situația cu mari arși, mai ales când ai un accident cu multiple victime, cum a fost cel de ieri, e extrem de important să poți să apelezi în astfel de situații la solidaritate și la sprijinul european. Costurile tratamentului vor fi plătite de asigurările din România, dar găsirea unor locuri e extrem de importantă și să știe toată lumea că și alte țări europene apelează la găsirea unor locuri prin mecanisme bilaterale sau chiar prin mecanismul de protecție civilă, dacă există un număr mai mare decât capacitatea lor.

Din păcate, capacitatea de paturi pentru mari arși e limitată la nivel european. Plus că în cadrul Mecanismului de Protecție Civilă Europeană ați văzut sunt diferite situații care apelează la sprijin. România la acest moment e în Franța, e în Grecia, pentru incendiile de pădure. Noi acum am avut această tragedie și apelăm la rândul nostru, vin țările europene în sprijinul nostru. Deci asta înseamnă mecanismul de solidaritate și sprijin reciproc, în astfel de situații”.

Bilanţul victimelor explozilor şi incendiului produse sâmbătă la o staţie GPL din Crevedia a ajuns la 58 de persoane, din care 43 sunt cadre ale MAI: 39 de pompieri, 2 poliţişti si 2 jandarmi, relevă datele transmise de IGSU.

Conform IGSU, s-au înregistrat 58 de victime. Fintre acestea, 8 victime au fost după prima explozie: 1 persoană decedată (infarct, fără arsuri) şi 7 persoane rănite (3 cu arsuri transportate la Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti Floreasca, 4 cu arsuri transportate la Spitalul Bagdasar-Arseni);

Alte 50 de victime au fost înregistrate după a doua explozie, 3 persoane rănite fiind transportate la UPU Târgovişte, 47 persoane la unităţi sanitare  din municipiul Bucureşti, cu arsuri şi traumatisme.

Din totalul victimelor, 43 de persoane sunt cadre ale MAI – 39 pompieri, 2 poliţişti si 2 jandarmi. La ora 2:00 erau 54 persoane internate în diverse secţii ale unităţilor sanitare, 10 dintre acestea fiind intubate.
Urmare acestui eveniment, a  fost activat Mecanismul European de Protecţie Civilă, cu scopul realizării, în regim de urgenţă a transferului pacienţilor puternic afectaţi, pentru acordarea îngrijirilor medicale care se impun marilor arşi.

Primii pacienţi vor fi transferaţi cu o aeronavă aflată în dotarea MAPN, la o unitate sanitară din Bruxelles, urmând ca pe parcursul zilei de duminică să se realizeze şi altele, în vederea efectuării intervenţiilor medicale de specialitate.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: