Asociațiile de pacienți cer eliminarea scutirilor la CASS

medicamente
Sursa foto: Melany @ tuinfosalud.com on Unsplash

Pentru sănătate e nevoie de mai mulți bani, care ar trebui să vină și din plata, fără excepţii, a contribuțiilor. Convinși că scutirile acordate pentru lucrătorii din construcții, agricultură și industria alimentară creează discriminare, asociațiile pacienților cer eliminarea acestora. Măsura, care urmează să fie inclusă în pachetul fiscal pentru care guvernul își va asuma răspunderea, a generat nemulțumiri și proteste în rândul celor vizați.

Asociațiile de pacienți au calculat că 400 de milioane de lei ar putea ajunge în fiecare lună în fondul naţional unic de sănătate, dacă cei aproape 900.000 de salariaţi din agricultură, construcţii şi industria alimentară ar plăti şi ei cotizaţiile. Adică 10% din salariul brut, notează stiri.tvr.ro.

“Sănătatea costă și lipsa acestor bani nu face decât să ne amâne investigații, nouă, celor care plătim lună de lună asigurări de sănătate, să ne amâne investigații, să nu ne găsim medicamente, să nu găsim acea minimă calitate a vieții în spitale. Este o discriminare la adresa cetățenilor prin aceste scutiri. Lucrurile s-au agravat, în acest moment sistemul de sănătate cred că nici nu mai poate fi reanimat”, a declarat CEZAR IRIMIA, preşedintele Federaţiei Asociaţiei Bolnavilor de Cancer.

Reprezentanţii pacienţilor susţin că aceste scutiri încalcă Legea sănătăţii şi principiul solidarităţii. Argumente pentru eliminarea facilităților are și ministrul Finanțelor.

“Noi am acordat aceste facilități crezând dezechilibre în marile sisteme publice, de exemplu în Sănătate. 1.200.000 de angajați au ajuns să fie scutiți de la plata contribuției la asigurările sociale de sănătate, ceea ce nu este firesc. În orice stat din UE, toată lumea își plătește contribuția la asigurările sociale de sănătate. Se intră într-o normalitate”, spune MARCEL BOLOŞ, ministrul Finanțelor Publice.

Datele arată că doar în Agricultură sunt 87.000 de angajaţi şi 158.000 în industria alimentară.

Și patronii din Construcții avertizează că eliminarea facilităților fiscale înseamnă salarii mai mici și, astfel, mai puțini muncitori. Ceea ce va avea ca efect închiderea unor șantiere, inclusiv pentru investiții cu fonduri europene.

La rândul lor, asociaţiile de pacienţi cer şi creşterea alocării bugetare pentru sănătate la un nivel asemănător cu țările europene dezvoltate, adică peste 9% din PIB.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: