Planeta noastra trece printr-o perioada de accelerare subtila a rotatiei, fenomen care a dus la inregistrarea unor dintre cele mai scurte zile din istoria masuratorilor atomice, scrie The Guardian.
Cea mai scurta zi ar putea fi chiar cea de 9 iulie 2025, cand rotatia completa a Pamantului ar putea dura cu aproximativ 1,5 milisecunde mai putin decat cele 24 de ore standard.
Cercetatorii explica aceasta variatie printr-o combinatie de factori naturali, printre care distanta Lunii fata de ecuator, redistribuirea masei planetei cauzata de topirea ghetarilor si procesele interne ale nucleului terestru. Desi astfel de variatii sunt normale in istoria geologica a planetei, ele sunt monitorizate cu atentie pentru ca pot afecta sistemele de cronometrare globala, precum GPS-ul si retelele financiare.
Specialistii de la IERS (International Earth Rotation and Reference Systems Service) iau in considerare introducerea unei „secunde negative”, o premiera in istorie, pentru a sincroniza ceasurile atomice cu rotatia reala a planetei. Desi imperceptibila in viata de zi cu zi, aceasta accelerare aduce in discutie complexitatea sistemului planetar si necesitatea unor masuratori de mare precizie.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News