Spitale din toată țara au fost atacate cibernetic, luni dimineață. Este vorba despre 15 spitale care nu pot raporta servicii medicale, iar pacienții așteaptă în camerele de gardă după ce unitățile sanitare au fost atacate cibernetic. La unele spitale activitatea s-a reluat rapid datorită unei protecții suplimentare a datelor pacienților.
Printre cele 15 spitale este vorba si despre Institutul Marius Nasta din Bucuresti. Aici, lucrurile s-au reglat rapid iar spitalul si-a reluat activitatea.
„Noi am reluat activitatea, mai exact noi am deblocat activitatea intern, nu suntem cuplați la internet. Așteptăm să vedem ce rezolvă celelalte instituții, deci suntem dependenti si noi de internet. Nu suntem legați la internet ca să fim oarecum protejați și să fie datele pacienților protejate până la urmă, că pe noi asta ne intereseaza. Bineînțeles, în interior lucrăm pe sistemul informatic mai greu, dar…”, spune, managerul Institutului de Pneumoftiziologie ,,Marius Nasta” , pentru PS News.
Cand a inceput atacul cibernetic? V-ați mai confruntat cu acest tip de atac?
„Eu știu? Cam de azi dimineață. Sistemul nu a funcționat o oră jumate, Nu, din informațiile mele, nu am mai avut acest tip de atac. Noi avem serverul curat, adică ce știm până acum, dar vom vedea la final”, a adăugat Beatrice Mahler.
Potrivit adevarul.ro, spitalele respective au închiriat servicii informatice de la o firmă iar serverele acesteia au fost atacate de hackeri. Pe langa Spitalul Marius Nasta se numara si Institutul Clinic Fundeni și Spitalul de Urgență Bagdasar-Arseni.
O echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic
Directoratul Național de Securitate Cibernetică (DNSC) a anunțat că a fost notificat în cursul zilei de astăzi cu privire la un atac cibernetic de tip ransomware asupra unui furnizor de servicii pentru mai multe spitale din România. „Mai multe spitale sunt afectate de atac. În acest moment, o echipă de specialiști ai DNSC s-a deplasat la fața locului, pentru investigarea incidentului cibernetic. Vom reveni cu detalii pe măsură ce obținem mai multe informații referitor la entitățile afectate. Recomandăm ca echipele IT ale spitalelor să nu fie contactate, pentru se putea concentra pe restaurarea serviciilor informatice și a datelor!”, a transmis DNSC.
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News