Atenţionare de călătorie emisă de MAE: Cod portocaliu şi galben de vreme severă – ninsori şi vânt puternic, în Bulgaria

Sursă foto: MAE

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) a emis o atenţionare de călătorie pentru Bulgaria, unde sâmbătă şi duminică vor fi în vigoare Coduri portocaliu şi galben de vreme severă – ninsori şi vânt puternic.

Potrivit MAE, pentru perioada 20-21 ianuarie, Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie din Bulgaria a emis coduri portocaliu şi galben pentru vreme severă, conform cărora întregul teritoriu al ţării va fi afectat de precipitaţii abundente sub formă de ninsoare însoţită de vânt puternic.

Astfel, va fi Cod portocaliu pentru regiunile Montana, Vraţa, Sofia-regiune, Sofia-capitală, Loveci, Gabrovo, Veliko Târnovo, Plovdiv, Kjustendil, Pernik, Blagoevgrad, Pazardjik, Smolyan şi Kârdjali (stratul de zăpadă va atinge 10-30 cm, prezenţa viscolului va duce la formarea de troiene de zăpadă şi apariţia poleiului);

Codul galben vizează regiunile Vidin, Pleven, Târgovişte, Ruse, Razgrad, Haskovo, Sliven, Stara Zagora, Yambol, Şumen, Burgas, Varna, Dobrici şi Silistra (stratul de zăpadă va atinge 10 cm, condiţii de formare a viscolului şi apariţie a poleiului. Rafalele de vânt vor atinge o viteză de 14-19 m/s (50-69 km/h), pe alocuri cu intensificări de până la 24 m/s (90 km/h).

MAE le recomandă cetăţenilor români să urmărească cu atenţie situaţia zborurilor de pe aeroporturile bulgare sau prognoza meteorologică din Bulgaria, iar şoferii să aibă autovehiculele echipate pentru circulaţie pe drumurile publice în condiţii de iarnă şi atenţionare meteorologică specifică, să respecte strict semnalizarea rutieră temporară montată şi indicaţiile/semnalele organelor de control aflate la faţa locului. Pe perioada instituirii codurilor de atenţionare meteorologică este posibil ca, prin decizia autorităţilor bulgare competente, unele categorii de drumuri să fie închise circulaţiei rutiere şi cursele aeriene să fie perturbate faţă de orarul de zbor.

Informaţii suplimentare pot fi accesate astfel:

– cu privire la starea actuală a drumurilor: pe aplicaţia gratuită LIMA www.lima.api.bg, de pe pagina de Internet a Agenţiei „Infrastructura Rutieră” – www.api.bg şi la numărul de telefon 070013020, accesibil în regim non-stop;

– cu privire la e-vigneta şi sistemul e-TOLL: pe site-ul www.bgtoll.bg;

– cu privire la situaţia circulaţiei prin punctele de trecere a frontierei bulgare: pe site-ul www.mvr.bg;

– cu privire la situaţia zborurilor pe aeroportul din Sofia: www.sofia-airport.eu;

– cu privire la starea vremii: pe site-ul www.weather.bg;

– cu privire la regimul vamal, la intrarea în R. Bulgaria dinspre R. Turcia, pe site-ul www.mae.ro/travel-conditions/3677 (Condiţii de călătorie în R. Bulgaria, titlul Reglementări vamale) şi pe site-ul Agenţiei „Vămi” din R. Bulgaria: www.customs.bg.

Cetăţenii români pot solicita asistenţă consulară la numerele de telefon ale Ambasadei României la Sofia: +35929712858 şi +35929733510, apelurile fiind redirecţionate către Centrul de Contact şi Suport al Cetăţenilor Români din Străinătate (CCSCRS) şi preluate de către operatorii Call Center în regim de permanenţă. De asemenea, cetăţenii români care se confruntă cu o situaţie dificilă, specială, cu un caracter de urgenţă, au la dispoziţie telefonul de permanenţă al misiunii diplomatice a României în Republica Bulgaria: +359879440758.

Ministerul Afacerilor Externe recomandă consultarea paginilor web https://sofia.mae.rohttps://consular-protection.ec.europa.eu/travel-advice_en?prefLang=rowww.meteoalarm.orgwww.mae.ro şi reaminteşte faptul că cetăţenii români care călătoresc în străinătate au la dispoziţie aplicaţia „Călătoreşte în siguranţă” (https://www.mae.ro/app_cs), care oferă informaţii şi sfaturi de călătorie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: