Au fost găsite cantități de porumb, rapiță și soia modificate genetic din Ucraina în porturile cumpărătorilor

porumb
Sursă foto: Unsplash

Deși fermierii ucraineni nu au aprobarea oficială de a produce cereale modificate genetic pe teritoriul țării lor, iar importurile de astfel de produse sunt ilegale, au fost găsite cantități de porumb, rapiță și soia modificate genetic în porturile cumpărătorului, potrivit unui raport al Departamentului pentru Agricultură al SUA. Înainte ca importurile din Ucraina în România să fie interzise, țara noastră a fost unul dintre cel mai mare importator de cereale din Ucraina.

Reglementările actuale în materie de biosecuritate din Ucraina interzic cultivarea culturilor modificate genetic neînregistrate și impun restricții importurilor de produse modificate genetic. Altfel spus, niciun produs modificat genetic nu este înregistrat/aprobat în Ucraina, pentru a putea fi cultivat, și niciun astfel de produs nu poate fi importat legal pe teritoriul statului vecin. Cu toate acestea, din datele Departamentului pentru Agricultură al SUA (USDA), în huburile de export au fost identificate cantități de porumb, rapiță și soia modificate genetic.

„Rezultatele pozitive ale testelor la porumb, rapiță și soia, în cadrul facilităților de export, indică faptul că există o producție de culturi modificate genetic în Ucraina. Însă, din cauza invaziei militare de către Rusia, Post nu poate furniza nicio estimare semnificativă cu privire la cotele de culturi modificate genetic în producția națională, deoarece multe zone de producție agricolă au fost afectate de război”, se arată în raportul USDA.

Potrivit sursei citate, în ultimii ani, „se crede” că ponderea producției de soia modificată genetic a rămas stabilă.

„De obicei, estimările privind soia modificată genetic (precum și alte culturi modificate genetic) se bazează pe testele efectuate în silozurile portuare cu scopul de a asigura conformitatea unui transport cu cerințele țării importatoare. Astfel, este probabil ca acestea să nu reflecte pe deplin producția de culturi GE (modificate genetic) pentru piața ucraineană”, se mai menționează în raport.

Potrivit USDA, nu există evenimente GE (inginerie genetică – n.red.) înregistrate legal sau autorizate pentru producție și vânzare comercială în Ucraina, motiv pentru care nu se poate estima volumul exporturilor de culturi modificate genetic. „Cu toate acestea, au existat cazuri documentate în care mărfurile exportate din Ucraina au fost testate pozitiv la GE la sosirea în portul cumpărătorului”.

Ucraina a exportat aproximativ două milioane de tone de soia în 2022.

„USDA nu poate verifica dacă unele sau toate aceste transporturi conțineau GE”.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: