Autoritățile inspectează situația digurilor de la Dunăre, din zona Ceatalchioi

Sursa foto: Ministerul Mediului - România

Primăria comunei Ceatalchioi va verifica, luni, împreună cu reprezentanţii Serviciului de Gospodărire a Apelor (SGA) situaţia digurilor de la Dunăre, autoritatea locală susţinând că are utilaje pentru a interveni în situaţii de urgenţă.

Primarul comunei tulcene, Tudor Cernega, a declarat, potrivit Agerpres, că în această perioadă reface stocul de saci şi folie necesar unor posibile intervenţii, având în vedere prognozele hidrologilor referitoare la viitura de pe Dunăre.

„Problema cea mai mare pe care o avem acum o constituie şacalii care şi-au făcut vizuini chiar în diguri. În plus, vegetaţia de pe diguri a crescut foarte mult, iar inspecţia pe aceste lucrări este dificilă”, a menţionat primarul Cernega.

Ceatalchioi este una din comunele care de-a lungul timpului a avut cele mai mari probleme din cauza cotelor crescute ale Dunării.

„Acum, ne refacem stocul de saci şi de folii pentru intervenţie, dar avem utilaje pregătite”, a precizat primarul comunei tulcene.

Digul Măcin-Smârdan, o altă lucrare de apărare împotriva inundaţiilor care a fost în atenţia autorităţilor vreme îndelungată, inclusiv din cauza situaţiei juridice, nu va ridica probleme în perioada următoare, susţine primarul oraşului Măcin, Gheorghe Văcaru.

„Deocamdată, la noi, nivelul Dunării este foarte scăzut şi nu cred că va fi vreo problemă în perioada următoare”, a menţionat primarul Văcaru.

La începutul acestui an, Prefectura judeţului Tulcea a solicitat Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii iniţierea unui proiect de hotărâre de Guvern prin care situaţia juridică a digului Măcin-Smârdan să fie clarificată, în condiţiile în care digul este administrat de SGA, dar carosabilul aparţine Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere, noteaza Agerpres.

În adresa transmisă de Prefectura judeţului se menţionează că şoseaua Măcin-Smâdan are „un potenţial ridicat de a pune în mod real în pericol circulaţia pe acest sector de drum, dar şi colectivităţile locale” şi se aminteşte că digul a cedat în anul 1988, apa Dunării infiltrându-se în mai multe zone ale digului.

De altfel, potrivit unei analize făcute la începutul acestui an de conducerea SGA, toate digurile din judeţul Tulcea administrate de autorităţile locale necesită lucrări de întreţinere şi reparaţii, însă autorităţile locale nu au nici bani şi nici specialişti pentru a interveni pe acestea.

Citește mai mult AICI 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: