Avertisment despre antibioticele la copii. Ce spune pediatrul Mihai Craiu

Sursă foto: Pixabay

Medicul pediatru Mihai Craiu trage un nou semnal de alarmă cu privire la graba privind utilizarea antibioticelor: „O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm, în țara noastră, aflată pe un loc la nivel european în ce privește rezistența la antibiotice”.

Pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii, pediatrul Mihai Craiu susține că „de multe ori deciziile noastre, atât ale părinților cât și ale medicilor, se bazează și pe emoții, iar un părinte speriat, care nu are o <chimie> bună în comunicarea cu medicul său, are tendința să vadă doar pericolele”.

„Nu îl liniștesc nici un fel de argumente. Mai ales în fața unei boli febrile.  Iar în acest caz, un medic ce renunță la < lupta cu morile de vânt > va prescrie o rețetă cu un antibiotic, ca să nu facă părintele automedicație. Mai ales că, acum, a devenit oficial posibil să primești de la o farmacie oarecare, antibiotic pentru trei zile, și fără rețetă medicală”. Pentru cazuri de urgență, zice legea… De parcă îl oprește o reglementare pe orice părinte panicat să meargă la altă farmacie după primele trei zile… Apropos de soluții < românești> și de găsitul de <vinovați>, în loc de soluții.  Dar asta este… ”, a scris dr. Mihai Craiu, medic primar pediatru la Institutul pentru Sănătatea Mamei și Copilului „Alessandrescu-Rusescu“ din București, pe pagina sa de Facebook Spitalul Virtual pentru Copii.

Medicul susține că efectele se vor vedea repede și, din păcătate, „nu vor fi cele pe care le așteptăm”.

„Apropos de soluții < românești> și de găsitul de <vinovați>, în loc de soluții.  Dar asta este… O să vedem efectele repede. Și nu vor fi cele pe care le așteptăm, în țara noastră, aflată pe un loc <fruntaș> la nivel european în ce privește rezistența la antibiotice și consumul excesiv al acestora...”, avertizează medicul.

Potrivit specialistului, pentru a ști când un episod cu <roșu în gât> este boală bacteriană, produsă de streptococul beta-hemolitic (unul din rarele scenarii când este utilă administrarea de antibiotice, la bolnavii cu vârstă mai mare de trei ani, trebuie să facem un exsudat faringian.

„Test rapid sau cultură clasică pe geloză-sânge. Sau să ne uităm bine la copil. Există semne clinice care evocă foarte puternic infecția streptococică a gâtului.  Cum ar fi combinația de febră cu roșu în gât și LIPSA tusei. Dacă se adaugă durere locală sau picheteuri hemoragice pe palat, diagnosticul de faringită streptococică este aproape o certitudine.

Tare mult trag speranță că niște algoritmi performanți vor îndrepta multe din aceste imperfecțiuni de reglementare, de diagnostic sau de tratament.  Noroc cu Inteligența Artificială, căci bine condusă, aceasta va repara emoțiile naturale”, concluzionează dr. Craiu.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: