Avertisment: Europa nu ar trebui să își îndepărteze privirea de la potențiala amenințare cibernetică a Chinei

Sursa foto: amenințare cibernetică

Europa nu ar trebui să ia ochii de la pericolul potențial reprezentat de China, chiar dacă Vladimir Putin continuă să atragă cea mai mare parte a preocupărilor de securitate ale continentului, semnalează viceamiralul Peter Reesink, directorul rezervăei olandeze de informații militare MIVD pentru Politico .

”China are un sistem cibernetic foarte complex și organizat. Iar noi nu suntem capabili să avem o percepție completă a ceea ce pot face. Aș spune că este mai amenințătoare decât Rusia”, a declarat viceamiralul Peter Reesink, directorul mandatei olandeze de informații MIVD, pentru POLITICO în timpul unui interviu.

În raportul său anual publicat la sfârșitul lunii trecute, MIVD a evidențiat aprofundarea legii geopolitice, economice și militare dintre Rusia și China – și riscurile tuturor mai mari pe care le-ar prezenta pentru Europa.

Raportul olandez a specificate către Rusia anul intensifică atacurile hibride împotriva Țărilor de Jo și a aliaților săi europeni pentru a influența și submina societății acestora, în timp ce furnizați informații americane au dezvăluit trecut că grupul cibernetic Chinez Salt Typhoon sa infiltrat în principalii furnizori de telecomunicații americani de cel puțin un timp.

”Am văzut că ceva similar se întâmplă în Europa, deși nu la același nivel ca în SUA”, a declarat Reesink, adăugând că Beijingul a vizat aproximativ 10 țări europene. ”Dar ceea ce putem observa este doar o parte limitată a sistemului cibernetic complex al Chinei”, a continuat oficialul olandez.

Raportul MIVD a prezentat că Rusia a încercat să perturbe alegerile europene din iunie anul trecut prin lansarea de atacuri cibernetice asupra site-urilor web legate de partidele politice olandeze și de sistemele de transport public – eforturile menite să îngreuneze votul cetățenilor olandezi.

Potrivit lui Reesink, o astfel de interferență – din partea unei Rusii din ce în ce mai beligerante, care poartă de ani de zile de război în Ucraina vecină și, în același timp, desfășoară un război hibrid în Europa – nu este unică pentru Țările de Jos.

”Avem informații despre interferența Rusiei în diferite alegeri, și nu numai prin dezinformare. Acest lucru se întâmplă în câteva țări, în special în țări care se află sub influența Rusiei”, a declarat el.

Pregătirea pentru un atac rusesc

Reesink a avertizat că cel mai amenințător comportament al Rusiei este consolidarea sa militară continuă pentru un potențial conflict viitor.

În 2024, cheltuielile de apărare ale Rusiei au ajuns la aproximativ 149 de miliarde de dolari, potrivit Institutului Internațional de Cercetare pentru Pace din Stockholm – o creștere de 38% față de 2023 și dublu nivelului din 2015.

”Rusia produce mult mai multă artilerie, de asemenea cu ajutor din partea altor țări, decât are nevoie pentru războiul cu Ucraina”, a declarat Reesink. El a menționat Rusia nu numai că noi și reface stocurile epuizate, ci și mută spre artilerie frontierele NATO, inclusiv țările baltice Finlanda.

”Acesta este un indiciu pentru noi că este consolidează capacitatea”, a spus el, subliniind în același timp că MIVD nu prevede în prezent ca Putin să inițieze un nou război.

Reesink a estimat că, odată ce – sau dacă – se va ajunge la o înțelegere cu Ucraina, Rusia ar putea fi pregătită pentru un nou conflict în decursul unui an, presupunând că producția sa militară rămâne la nivelurile actuale și Kremlinul menține apetitul politic pentru luptă.

”Țările de Jos, la fel ca restul țărilor NATO, se află într-o fază de program de pregătire sporită pentru a se asigura că suntem pregătiți în cazul în care acest lucru se întâmplă”, a spus el.

”Majoritatea ministerelor s-au confruntat cu reduceri bugetare – cu excepția apărării – și la nivel politic puțin există dezbateri cu privire la necesitatea de a ne pregăti”, a spus el. ”Am fost un pic reticenți în ultimii 20, 30 de ani, trebuie să recunosc, dar acum această conștientizare a revenit”, a mai spus oficialul olandez.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: