Avertisment FMI: Inteligența artificială ar putea transforma o criză financiară într-un dezastru economic global

sursa foto: pexels

Potențialele avantaje economice ale inteligenței artificiale, inclusiv modul în care ar putea alimenta creșterea productivității, sunt destul de clare. Mai nesigure sunt potențialele lovituri asupra piețelor muncii și financiare atunci când perioada de boom economic se încheie. Un oficial de top al Fondului Monetar Internațional avertizează că inteligența artificială ar putea transforma recesiunea într-un dezastru economic global.

Următoarea recesiune se poate întâmpla pe fondul unui nou peisaj tehnologic: adoptarea pe scară largă a AI generativă, un fenomen netestat încă de un șoc economic, scrie Axios.

Secretarul Trezoreriei, Janet Yellen, este de așteptat să vorbească despre riscurile sistemelor financiare bazate pe inteligență artificială într-un discurs, săptămâna aceasta, când va sublinia „cutia neagră” a modelelor generative care sunt un mister chiar și pentru designerii lor.

„Utilizarea pe scară largă a AI ar putea transforma o recesiune obișnuită într-o criză economică profundă și prelungită, provocând perturbări la scară largă pe piețele muncii, pe piețele financiare și în lanțurile de aprovizionare”, spune Gita Gopinath, numărul doi din FMI, într-un discurs recent.

Gopinath spune că experiența lumii în domeniul automatizării și al piețelor muncii din ultimele decenii reprezintă, într-un fel, o avertizare că așa va fi.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: