Economiștii de la UBB estimează că deficitul fondului de pensii din România va ajunge, în 2024, la peste 25 de miliarde de lei, sistemul devenind rapid nesustenabil. Pe măsură ce „decrețeii” ies la pensie, situația devine și mai complicată. Care sunt soluțiile la îndemâna statului și a pensionarilor.
„Decrețeii (românii născuți între 1966 şi 1989 -N.R.) se duc peste 5-10 ani într-o pensie pe care nu mai are cine s-o mai plătească din cauza scăderii populației active, a exodului forței de muncă și a deșertului de natalitate”, a tras un semnal de alarmă, zilele trecute, CEO-ul fabricii Terapia din Cluj.
Această îngrijorare există și în rândul economiștilor. Cercetătorul Radu Nechita, profesor de Economie la Facultatea de Studii Europene a Universității Babeș-Bolyai, susține, vorbind despre generațiile de sacrificiu ale României, că „urmează acum un sacrificiu major din cauza sistemului public de pensii, care face niște promisiuni care nu vor putea fi onorate”.
El susține că oamenii trebuie să înțeleagă faptul că pensia lor nu va fi determinată de contribuțiile lor, ci de cuantumul contribuțiilor celor care vor fi pe piața muncii când ei vor renunța la calitatea de angajați.
„Acest lucru se va întâmpla indiferent de promisiunile făcute de un ministru de acum sau de directorul Casei de Pensii de acum. Legea nu poate schimba realitatea, iar realitatea este că vor fi mai mulți pensionari, vor trăi mai mult, iar cei care lucrează sunt din ce în ce mai puțini și intră mai târziu în piața muncii”, explică economistul.
„Sistemul de pensii devine rapid neustenabil”
Economistul Rácz Béla-Gergely, cercetător la Romanian Economic Monitor, din cadrul Facultății de Studii Economice și Gestiunea Afacerilor (UBB), a explicat pentru „Adevărul” că în România, sistemul de pensii operează pe baza a trei piloni, primul dintre aceștia și cel mai important fiind cunoscut sub denumirea de pensie de stat.
Citește mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News