Azilele groazei. Duminică va avea loc o întâlnire de lucru la Guvern

Palatul Victoria. Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA
Sursa foto: INQUAM PHOTOS/OCTAV GANEA

Membri ai Cabinetului Ciolacu se întâlnesc duminică la Guvern, pentru a discuta cazul azilelor groazei din București și județul Ilfov. Întâlnirea de lucru este programată la ora 14.00.

La întâlnirea de lucru a premierului Marcel Ciolacu vor participa Marius Budăi, ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Alina Gorghiu, ministrul Justiției, Alexandru Rafila, ministrul Sănătății, Adrian-Ioan Veștea, ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, Bogdan Despescu, secretar de stat în Ministerul Afacerilor Interne, și reprezentanți ai ANSVSA, ANPC și ai Inspecției Sanitare de Stat, notează stiri.tvr.ro.

Unda de șoc după dezvăluirile din azilele groazei se resimte în instituțiile statului. Șeful guvernului cere demiteri în lanț la autoritățile care ar fi putut preveni prin controale tratamentele inumane la care erau supuși bătrânii și persoanele cu dizabilități.

Ministrul Muncii anunță măsuri urgente.

Urmează o serie de verificări la toate centrele de îngrijire din țară, publice sau private.

Premierul Marcel Ciolacu a declarat vineri:

Solicit domnului ministru al Muncii ca astăzi, conducerea ANPIS să fie destituită şi conducerea AJPIS Ilfov. Conducerea AJPIS Ilfov – care are atribuţii clare de control şi autorizare a acestor centre. Au autorizat un centru pe data de 29.06.2023, un centru pe data de 10.05.2023 şi un centru autorizat provizoriu, de această dată, pe data de 10.05.2023. Domnul ministru o să meargă la briefing să vă prezinte pozele din dosar care arată că aceste centre sunt nişte hoteluri de cinci stele şi realităţile pe care le-a găsit presa acolo. Anumiți funcționari auu schimbat pozele și realitatea. Vreau să fac, nefiind în atribuţiile mele de prim-ministru, un apel la conducerea CJ Ilfov şi conducerea primăriei Sectorului 3, să destituie de urgenţă conducătorii DGASPC-urilor locale (…) Aveau atribuţii directe în ceea ce priveşte funcţionarea şi calitatea serviciilor către persoanele vârstnice, copii sau persoane cu dizabilităţi. De asemeni, doresc destituirea din funcţia de preşedinte a Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Persoanelor cu Dizabilităţi, această instituţie având corp de control şi atribuţii clare de a controla ce se întâmplă în aceste centre de îngrijire”.

Au apărut și primele demiteri din funcție la instituțiile care ar fi putut preveni, prin controale, tratamentele inumane la care erau supuși bătrânii și persoanele cu dizabilități în azilele din Ilfov. Șeful Autorității pentru Protecția Drepturilor Persoanelor cu Dizabilități, Mihai Tomescu, a fost destituit, iar directoarea de la Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Sector 3 s-a suspendat din funcție.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: