Banca Mondială şi-a menţinut estimările privind avansul economiei româneşti în 2024 şi 2025

Sursă foto: Freepik

Banca Mondială şi-a menţinut estimările privind avansul economiei româneşti în 2024 şi 2025, conform celui mai recent raport privind „Perspectivele Economice Globale”.

Economia românească va înregistra un avans de 3,3% în acest an, şi de 3,8% în 2025, similar cu nivelul previzionat în ianuarie, conform celui mai recent raport privind „Perspectivele Economice Globale” (Global Economic Prospects), publicat marţi de Banca Mondială.

De asemenea, în 2026 creşterea PIB-ului României ar urma să fie de 3,8%, a prognozat Banca Mondială.

În mai, Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD) a anunţat că nu şi-a modificat estimările privind evoluţia economiei româneşti în 2024 şi avertizează că principala vulnerabilitate rămâne poziţia fiscală. Conform celor mai recente prognoze ale BERD, PIB-ul României ar urma să înregistreze un avans de 3,2% în acest an, similar estimărilor din luna septembrie 2023. Creşterea ar urma să accelereze la 3,4% anul viitor.

Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional (FMI) a revizuit în scădere estimările privind creşterea economiei româneşti în acest an, de la 3,8% cât estima în octombrie, până la 2,8%, potrivit raportului „World Economic Outlook”, publicat în aprilie.

În aprilie 2024, Moody’s estima o creștere economică de 3% pentru România şi un deficit bugetar de 5,7% din PIB în 2024, avertizând că deficitele gemene reprezintă o sursă de vulnerabilitate pentru credibilitatea suverană a României.

Într-un raport publicat la finalul procedurii de revizuire, agenţia de evaluare financiară a anunţat că se aşteaptă ca economia românească să continue să se consolideze, după o creştere relativ redusă de 2,1% în 2023, cu un avans real al PIB-ului de 3% în 2024 şi 3,5% în 2025, susţinut de un consum puternic precum şi de investiţiile publice şi private.

Cu toate acestea, Moody’s atrage atenţia că Guvernul de la Bucureşti continuă să aibă dificultăţi în reducerea deficitului fiscal şi deficitului de cont curent ridicate. În aceste condiţii, agenţia de evaluare prognozează că în 2024 deficitul fiscal se va îmbunătăţi doar uşor comparativ cu 2023, până la 5,7% din PIB, iar deficitul de cont curent se va îmbunătăţi şi el doar modest până la 6,6% din PIB, de la 7% din PIB în 2023.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: