Banca Națională spune că suntem mai bogați ca niciodată. Câți dintre români au în cont minim un milion de lei

Sursa foto: Inquam Photos

Banca Națională spune că românii sunt mai bogați ca niciodată. Avuția noastră netă – adică tot ce avem minus ce datorăm – a ajuns în 2024 la aproape 1.800 de miliarde de lei. Adică de 2,5 ori mai mult decât în urmă cu 10 ani.

Dar, să nu sărim direct la șampanie. Pentru că banii nu s-au împărțit tocmai egal. 0,6% dintre români dețin aproape o treime din toate depozitele bancare. Asta înseamnă, în medie, peste un milion de lei de persoană. Restul de 99%? Aprox. 15.500 de lei per persoană în cont.

Partea bună este că inegalitatea începe ușor-ușor să scadă. Așa zice și coeficientul Gini – care măsoară cât de disproporționată e averea. În 2019 era 35%, acum e 31%. Nu perfect, dar e un semn că se mai echilibrează.

Și ce facem cu banii? Românii continuă să investească în locuințe. Aproape 94% dintre noi deținem o casă, suntem campioni în Europa la capitolul ăsta.

Dar tot mai mulți ne împrumutăm. Datoriile au crescut cu 9% anul trecut, față de 2% în 2023.

Concluzia? Suntem mai bogați. Dar nu toți la fel.

Românii sunt acum mai înstăriți, dar averea este distribuită inegal. Chiar dacă există progrese în reducerea decalajelor, concentrarea bogăției în mâinile unui grup restrâns și îndatorarea crescândă a populației pun presiune asupra stabilității financiare individuale și colective.

Viitorul economic al României depinde de politicile de echilibrare, precum stimularea economisirii sănătoase, controlul creditelor riscante și prevenirea transformării discrepanțelor sociale în blocaje economice pe termen lung.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: