Băncile europene vor aloca o sumă record de 50 de miliarde euro pentru dividende şi răscumpărări de acţiuni

Sursa foto: pixabay

Cele mai mari bănci europene urmează să îşi recompenseze acţionarii cu peste 50 de miliarde euro, fiind pentru prima dată în istorie când acest prag a fost atins, o dovadă a impulsului primit de bănci de pe urma dobânzilor ridicate, transmite Bloomberg.

Calculele Bloomberg, pe baza datelor incluse în rapoartele băncilor, arată că zece din principalele bănci din zona euro ar urma să distribuie în acest an acţionarilor sume cumulate în valoare de 50,02 miliarde euro, după ce vor fi plătite dividendele interimare în lunile următoare. Este posibil chiar ca suma să crească, dacă băncile vor anunţa noi programe de răscumpărări de acţiuni până la finalul anului.

Aceste recompense fără precedent acordate investitorilor sunt motivul pentru care acţiunile băncile europene au trecut din poziţia de codaşe în preferinţele investitorilor în cea de cele mai performante acţiuni din regiune. Profiturile băncilor europene au fost impulsionate de creşterea rapidă a dobânzilor, demarată de Banca Centrală Europeană în urmă cu doi ani, astfel că recompensele acordate investitorilor băncilor s-au dublat comparativ cu nivelul de dinainte de pandemie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: