Băncile strâng și mai tare robinetul creditelor. Împrumuturile se vor acorda din ce în ce mai greu

bani-economie
Sursa foto: Pixabay

Ne așteaptă un 2024 cu și mai puține credite pentru populație și pentru firme decât până acum. Creditarea neguvernamentală va atinge cel mai redus ritm de creștere anul viitor, urmând ca în 2025 să își reia ritmul crescător, potrivit lui Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania. În schimb, ritmul anual de creștere al economisirii ar putea cunoaște vârful în 2024, cu un ritm de 10,9%, iar raportul credite depozite va evolua în continuare în favoarea economisirii.

Ritmul de creștere anual al creditării a ajuns, în luna septembrie, la cel mai scăzut nivel din ultimii trei ani, conform datelor BNR. Cu toate acestea, analiștii Băncii Transilvania văd posibil un ritm anual de creștere al creditării de 7,2% în 2023, urmând ca în 2024 ritmul crediteleor neguvernamentale să decelereze la 7%. Abia din 2025% ritmul este posibil să se întețească, estimează sursa citată.

 

”Datele Băncii Naționale a României (BNR) indică accelerarea ritmului lunar al creditării la 0,6% în septembrie, la nivelul record de 381,2 miliarde lei. Dinamica anuală a decelerat la 4,5% (minimul din octombrie 2020), pe fondul nivelului ridicat al costurilor de finanțare și deteriorării climatului din sfera economiei reale”, arată analiza Băncii Transilvania.

 

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL