Baron și un deputat PNL, prinși în off-side: Vacanță pe bani publici

În categoria aleșilor locali și a deminitarilor care folosesc banii publici pentru vancanțe au mai intrat doi importanți lideri ai PNL, mai precis un baron al partidului și soția sa, deputat liberal.

Preşedintele CJ Botoşani şi soţia sa, deputat PNL, concediu de două săptămâni la mare pe bani publici, potrivit jurnaliștilor din presa locala.

Baronul PNL de Botoșani, Florin Țurcanu și soția acestuia, Roxana Anușca, au petrecut mai bine de două săptămâni la mare, în stațiunea Eforie Nord, totul pe bani publici și folosindu-se de mașinile Consiliului Județean Botoșani. Evident, nu au putut să lipsească și cei doi copii ai familiei Țurcanu, dar și trei consilieri ai șefului CJ Botoșani.

Scuza invocată de Florin Ţurcanu este una foarte des invocată de demnitarii prinși în off-side în ceea ce privește vacanțele pe bani publici: a fost acolo pentru nişte cursuri de admnistraţie, pe care aproape că este obligat prin lege să le facă, potrivit statutului aleşilor locali. Soţia acestuia, deputatul PNL Roxana Anuşcă, a postat pe contul personal de Facebook un mesaj halucinant către „toţi duşmanii”: „să moară de ciudă!”.

Povestea celor două săptămâni la mare pe bani publici începe cu un proiect de hotărâre al Consiliului Judeţean Botoşani, de la sfârşitul lunii iulie, prin care se aprobă participarea lui Florin Ţurcanu la „cursuri de perfecţionare”, în perioada 3-17 august 2014. Organizatorul cursurilor: firma Chiriţă Ionel Întreprindere Individuală Bucureşti, prin marca înregistrată Partener APL, alături de firma Public Research (furnizorul trainerilor), care a trimis oferta, pe mail, reprezentanţilor unităţii administrativ-teritoriale, informează cei de la gândul.info.

Dintre toate cursurile puse la dispoziţie de firma menţionată mai sus, Ţurcanu şi-a ales două: „servicii de asistenţă profesională” şi „gestionarea documentelor unei instituţii publice; protecţia şi gestionarea informaţiilor clasificate”. Fiecare câte 800 de lei, mai precizează aceeași sursă/

Tot în oferta firmei respective se găsesc şi tarifele pentru cazare şi masă în funcţie de hotelul şi staţiunea alese. De exemplu, în Eforie Nord au existat două variante pentru cazare. La Hotel Felix, un sejur de o săptămână în respectiva perioadă ajungea la 2.275 lei, iar la Hotel Dunărea 2.475. Mâncarea, câte 100 de lei pe zi. Iar preşedintele CJ Botoşani a stat două săptămâni. Ce-i drept, în oferta primită de la Ionel Chiriţă Întreprindere Individuală, hotelierii ofereau cazare gratuită pentru un însoţitor adult şi doi copii sub 12 ani. În cazul lui Florin Ţurcanu, soţia şi doi copii ai săi.

În hotărârea de CJ, adoptată de consilieri, este ataşat şi raportul de specialitate al Direcţiei buget-finanţe, în care se precizează că în bugetul pentru cheltueli şi venituri pe anul 2014, pentru instruirea profesională au fost alocaţi 35.000 de lei. Şi ca să fie totul perfect, familia Ţurcanu a preferat să folosească maşinile instituţiei pentru a face drumul până la Eforie.

„Legislaţia permite şi este foarte bine să participăm la cursuri, sunt lucruri importante pentru oameni care lucrează în administraţie. Dacă faceţi confuzia, cred că nu suntem pe acelaşi subiect. Discutăm de cursuri, nu despre petrecere[…] Faceţi o confuzie, interpretaţi. Nu am fost la mare, ci la cursuri, am toate aprobările legale aşa cum este scris în legislaţie. Suntem obligaţi să mergem la cursuri pentru că noi răspundem pentru documentele pe care le semnăm”, a reacţionat Florin Ţurcanu, contactat de gândul.info.

Întrebat de jurnaliştii din presa locală de ce a folosit maşina Consiliului Judeţean şi nu cea personală, Ţurcanu a răspuns ironic. „Dar cu ce voiaţi să merg, cu bicicleta, cu căruţa, cu ce să merg? Îmi pare rău că nu am reuşit să merg cu maşina personală”, a spus şeful CJ Botoşani.

Contactat de gândul, liberalul a insistat pe necesitatea ca preşedintele de CJ să folosească maşinile instituţiei, dacă scopul deplasării este în interes de serviciu. Iar el „nu a făcut o plimbare personală”.

„Staţi un pic, că de ce am folosit maşinile Consiliului Judeţean… Păi preşedintele de CJ poate folosi maşinile instituţiei şi trebuie să le folosească pentru că am mers în interes de serviciu, nu am mers acolo ca să fac o plimbare personală. Am fost la cursuri care au fost aprobate în plenul Consiliului Judeţean, era normal să merg cu maşinile de serviciu. Cu ce voiaţi să merg?”, s-a arătat el indignat.

 Despre consilieri însă, Ţurcanu promite cu înverşunare că data viitoare nu-i va mai lua cu el şi, mai mult, nici el nu va mai accepta, probabil, astfel de invitaţii la cursuri.

„Am luat şi consilierii, îmi cer scuze, asta e, îmi cer scuze. Cu altă ocazie vă asigur că n-o să-i mai iau. Am considerat că a fost o chestiune benefică pentru ei, ca să înveţe ceva, dar pentru mine ca om politic este o chestiune neinspirată, dar mi-o asum. Asta este, merg mai departe. Cu altă ocazie vă asigur că n-o să-i mai iau şi eu o să mă gândesc foarte mult dacă o să mai plec vreodată şi eu. Dacă astăzi ar fi să mai primesc o invitaţie, vă asigur că nu mai plec”, a adăugat Ţurcanu, potrivit presei locale.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL