Populația de urși din România crește, iar acum cresc și oportunitățile pentru călători de a sta față în față cu aceștia, dar într-un mod responsabil, relatează BBC.
VEZI AICI ȘI Statul începe atacul împotriva urșilor
România adăpostește cea mai mare populație de urși bruni sălbatici din Europa, în afara Rusiei, cu până la 13.000 de urși care trăiesc în și în jurul pădurilor în mare parte neatinse din Munții Carpați, arată G4Media.
Dar, în timp ce observarea urșilor a fost mult timp o atracție turistică în România, aceasta nu a implicat istoric aventurarea în pădure, arată jurnaliștii britanici.
„Nu cu mult timp în urmă, era ceva obișnuit să vezi un urs ținut într-o cușcă în fața afacerilor de aici pentru a atrage clienții”, a explicat prezentatorul Reece Parkinson într-un episod recent al emisiunii The Travel Show de la BBC.
Când România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, țara a început să adere la Directiva UE privind grădinile zoologice, care emite orientări privind modul în care trebuie tratate animalele captive.
În ultimii 18 ani, țara a apelat la metode mai umane și mai durabile pentru a prezenta unul dintre ultimele colțuri cu adevărat sălbatice din Europa și urșii bruni care trăiesc aici.
Urșii bruni au cutreierat pădurile și munții Europei timp de milioane de ani. Cu toate acestea, numărul lor a scăzut semnificativ odată cu dezvoltarea civilizației umane.
În prezent, se estimează că aproximativ 36.000 de urși trăiesc în partea europeană a Rusiei, însă noile cercetări efectuate de Institutul de Cercetări Forestiere din România arată că populația de urși bruni din această țară este mult mai mare decât s-a estimat anterior – un fapt care a adus atât oportunități, cât și provocări pentru comunitățile din jur.
Citeste mai mult AICI
Autor
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News