BCE: Ar putea fi necesare noi reglementări pentru utilizarea inteligenţei artificiale în finanţe

inteligenta artificiala AI
foto: unsplash.com

Utilizarea inteligenţei artificiale (AI) în finanţe este încă la început, dar trebuie să fie monitorizată şi posibil reglementată pentru a preveni afectarea consumatorilor şi a asigura buna funcţionare a pieţelor, potrivit unei cercetări a Băncii Centrale Europene publicate miercuri, transmite Reuters.

BCE vede o serie de oportunităţi de pe urma folosirii AI generative de către bănci şi alte instituţii financiare, cum ar fi procesarea superioară a informaţiilor, servicii mai eficiente pentru clienţi şi chiar o capacitate mai mare de a repera ameninţările cibernetice.

Dar BCE avertizează asupra riscurilor, inclusiv „comportamentul de turmă”, supra-dependenţa de un număr limitat de furnizori şi atacuri cibernetice mai sofisticate.

„Prin urmare, implementarea AI în sistemul financiar trebuie atent monitorizată, deoarece tehnologia evoluează. În plus, ar trebui luate în considerare iniţiative ale autorităţilor de reglementare”, se arată în materialul publicat de BCE ca parte evaluării stabilităţii financiare.

Parlamentul European a adoptat în martie un text de lege care reglementează utilizarea inteligenţei artificiale, o legislaţie unică în lume, care îşi propune să garanteze siguranţa şi respectarea drepturilor fundamentale şi să stimuleze inovaţia. Actul legislativ vizează şi să încurajeze inovaţia şi să asigure un rol de lider în domeniu pentru Europa. Regulamentul impune obligaţii în cazul inteligenţei artificiale, în funcţie de riscurile sale potenţiale şi de impactul preconizat.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: