CNAIR a câștigat în primă instanță procesul de 85 milioane de lei împotriva antreprenorului Podului de la Brăila

inaugurare pod braila
Sursă foto: Inquam Photos / George Călin

CNAIR a câștigat în primă instanță procesul cu antreprenorul obiectivului “Pod suspendat peste Dunăre în zona Brăila”, instanța de judecată constatând neîndeplinirea obligațiilor contractuale de către antreprenor și dreptul CNAIR, în calitate de beneficiar, de a pretinde penalități în cuantum de 85,12 milioane de lei pentru 903 zile de întârzieri, au spus pentru ECONOMICA.NET reprezentanții Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR).

„Tribunalul București a pronunțat (vineri, 4 ianuarie – n.r.) soluția în primă instanță în dosarul nr. 298/3/2022, format ca urmare a formulării cererii de chemare în judecată de către Antreprenor în raport cu Revendicarea Beneficiarului (CNAIR) nr. 6, soluționată de Inginer în favoarea Companiei. În esență, revendicarea privește solicitarea de către Beneficiar a penalităților de întârziere ca urmare a neîndeplinirii de către Antreprenor a obligațiilor ce îi reveneau în ceea ce privește termenul asumat în activitatea de proiectare, prin nepredarea unor documentații de proiectare conforme Contractului (Cerințelor Beneficiarului și Studiului de Fezabilitate)”, au explicat reprezentanții CNAIR.

Acesta nu este însă singurul „meci” în instanțe dintre CNAIR și antreprenorul mega-podului de la Brăila. În noiembrie 2022, Curtea de Apel București constata că antreprenorul era îndreptățit la o extensie de 193 de zile și despădubiri de circa 29 milioane de lei. Chiar și așa, la momentul respectiv, scorul era de 9 la 1 pentru CNAIR, în „meciurile” din instanțe contra antreprenorului, precizau atunci reprezentanții de la Drumuri.

Podul peste Dunăre de la Brăila – cel mai mare pod suspendat construit vreodată în România, al treilea ca dimensiune din Uniunea Europeană şi ultimul pod peste Dunăre înainte de vărsarea în Marea Neagră – a fost inaugurat pe 6 iulie 2023.

Valoarea iniţială a proiectului a fost de 1,996 miliarde de lei, fără TVA, fonduri externe nerambursabile, iar constructorul este Asocierea Astaldi/WeBuild – IHI Infrastructure System Co. Ltd.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: