Benzina şi motorina, mai ieftine. Prețul carburanților în România, astăzi, 23 noiembrie 2023

Prețuri carburanți
Sursa foto: Pexels

Prețul carburanților în România, astăzi, 23 noiembrie 2023. Benzina şi motorina s-au ieftinit în ultimele zile.

În ce privește benzina standard, cea mai ieftină costă joi 6,56 lei litrul faţă de 6,64 lei litrul cât era vinerea trecută şi se găseşte la o staţie Petrom din Bucureşti, str. Dr. Herescu Petre, nr. 2A, sector 5.

La restul stațiilor, benzina standard se găsește la prețuri între 6,58 lei şi 7,24 lei.

Pentru benzina premium, prețurile variază de la 7,02 lei până la 7,38 lei.

Cea mai ieftină motorină standard costă joi 7,22 lei litrul, comparativ cu 7,30 lei cât era vinerea trecută, şi se găseşte la o staţie Socar din Bucureşti, strada Vasile Lascar, nr. 141A.

La restul stațiilor, motorina standard se găsește la prețuri între 7,24 lei și 7,49 lei.

Cea mai ieftină motorină premium costă joi 7,60 lei litrul, de asemenea în scădere faţă de zilele precedente, iar cea mai scumpă urcă la 7,89 lei.

Anul trecut, preţul unui litru de benzină standard trecuse de 8 lei, în timp ce motorina standard depăşea 9 lei pe litru.

De ce cresc sau scad prețurile pentru benzină sau motorină la pompă

Prețurile carburanților în stațiile de alimentare au o evoluție similară cu cea a cotațiilor internaționale Platts pentru benzină și motorină, dar cu o diferența de câteva zile, a constatat Consiliul Concurenței în urma unui studiu care reanalizează modul în care modificările cotațiilor care se transmit în prețurile la pompă.

Cotația Platts este un preț de referință internațional pe piața benzinei sau motorinei și reprezintă o valoare reflectată de cererea, oferta și tranzacțiile realizate între traderi pe piața angro a combustibililor. Cotațiile Platts nu sunt date publice, iar pe termen lung tind să urmeze același trend cu prețurile barilului de petrol.

Așadar, atunci când cotațiile internaționale Platts la benzină și motorină cresc, se majorează și prețul la pompă al carburanților în România, iar când cotațiile scad, se diminuează prețul acestora în stațiile de alimentare.

Cea mai mare parte a ajustării prețurilor la pompă se produce în interval de o săptămână, atât la creșterea, cât și la scăderea cotației internaționale de referință Platts.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL