Berlinul avertizează asupra riscurilor de spionaj din partea studenţilor chinezi

Twitter/ steag Germania
Sursă foto: Twitter

Ministrul german al Educaţiei, Bettina Stark-Watzinger, a făcut apel la vigilenţă faţă de riscurile de spionaj ştiinţific din partea studenţilor chinezi care deţin burse de stat la universităţi germane, relatează AFP şi dpa.

”China devine tot mai mult un competitor şi un rival sistemic în domeniul ştiinţei şi cercetării”, a declarat Bettina Stark-Watzinger pentru grupul media Mediengruppe Bayern, într-un interviu publicat sâmbătă.

În acest context, ea a salutat decizia Universităţii Friedrich-Alexander (FAU) din Erlangen, landul Bavaria, care, de la 1 iunie, nu mai acceptă bursieri finanţaţi exclusiv de Consiliul de Burse de Studii din China (”China Scholarship Council”, CSC), un organism public.

Potrivit cercetărilor publicate recent de serviciul internaţional de radiodifuziune Deutsche Welle şi platforma de investigaţii Correctiv, deţinătorii unor astfel de burse trebuie să se angajeze prin contract că sunt loiali statului chinez. Cei care nu respectă aceste condiţii ar putea suferi consecinţe legale, au precizat sursele citate.

FAU, care cooperează cu regularitate cu industria germană în domeniul cercetării, a reacţionat ”la constatarea că libertatea de opinie şi libertatea ştiinţifică ancorate în dreptul fundamental german nu pot fi exercitate pe deplin de către bursierii CSC din cauza condiţiilor de acordare de burse şi că există, de asemenea, un risc crescut de spionaj ştiinţific”, a mai spus Stark-Watzinger, ministru liberal în guvernul premierului social-democrat Olaf Scholz.

”Decizia FAU ar trebui, de asemenea, să determine alte instituţii să revizuiască termenii cooperării lor cu CSC”, a insistat ea.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: