Biden, la izolare, nervozitate în rândul democraţilor

Sursa foto: Facebook

Fostul preşedinte Barack Obama, în continuare foarte influent în Partidul Democrat, şi-ar fi exprimat îndoielile cu privire la ”viabilitatea” candidaturii lui Joe Biden, care îşi joacă supravieţuirea politică şi se vede nevoit joi să facă pauză în campanie din cauza covid-19, relatează AFP.

Democratul în vârstă de 81 de ani, care are simptome uşoare la o zi după ce a fost testat pozitiv, potrivit medicului său, a anunţat că se simte ”bine”.

El se află în convalescenţă, la malul mării, în reşedinţa sa privată din Delaware, în estul Statelor Unite.

Însă acest diagnostic nu putea să cadă mai rău.

Mai întâi pentru că intervine în plin val de întrebări desprre sănătatea fizică şi mentală a preşedintelui, după o dezbatere catastrofală la sfârşitul lui iunie cu Donald Trump, în cursul căreia a întâmpinat adesea dificultăţi să-şi articuleze gîndurile şi chiar să formuleze fraze.

Apoi pentru că contrastul cu rivalul său, Donald Trump, în vârstă de 78 de ani, este izbitor.

Republicanul rămâne înconjurat de o aură miraculoasă, după ce a supravieţuit unei tentative de asasinat la 13 iulie. Radios, el este seară de seară aclamat la Convenţia Republicană, în finalul căreia urmează să fie învestit, joi seara, cu mare pompă, andidatul dreptei în alegerile prezidenţiale din noiembrie.

De partea democrată, un tumult este tot mai perceptibil, în pofida unor tentative publice de afişare a unui front unit şi negărilor Casei Albe.

Joi, The Washington Post a dezvăluit că Barack Obama, căruia Joe Biden i-a fost vicepreşedinte, le-a spus unor apropiaţi că se gândeşte că fostul său acolit ar trebuie ”să-şi evalueze serios viabilitatea candidaturii”.

Dacă informaţia se confirmă, Obama va fi cel mai important democrat care se alătură vocilor care îi cer lui Biden să abandoneze.

Divulgări – anonime – nu încetează să se multiplice în presa americană.

Astfel, liderii democraţi în Congres – Chuck Schumer şi Hakeem Jeffries – i-ar fi spus amândoi preşedintelui, în întâlniri separate, că candidatura sa ar putea să pună în pericol şansele partidului în noiembrie.

În ceea ce o priveşte pe influenta Nancy Pelosi, fosta preşedintă a Camerei Reprezentanţilor, ea i-a spus lui Biden, potrivit CNN, că nu poate învinge potrivit sondajelor şi că riscă să-i facă pe democraţi să piardă Camera Reprezentanţilor.

Iar mai mulţi democraţi de rang înalt au declarat sub protecţia anonimatului publicaţiei Axios că ei cred că presiuni tot mai mari îl vor convinge pe Biden să ia decizia de a se retrage în acest weekend.

”Ne apropiem de sfârşit”, a declarat o persoană prezentată de NBC News ca apropiată preşedintelui.

Echipa de campanie a democratului depune eforturi să închidă uşa speculaţiilor.

”Rămâne în cursă”, a dat asigurări presei Quentin Fulks, un reprezentant al echipei.

”Echipa noastră nu ia în calcul niciun scenariu potrivit căruia preşedintele Biden să nu fie în capul ticketului – el este şi va fi candidatul democrat”, a insistat el.

De la bun început, Biden spune că va rămâne candidatul democraţilor. ”Vom câştiga”, a lansat el recent către susţinătorii săi, apreciind că este cea mai în măsură persoană să-l înfrângă pe Donald Trump.

”Nu dezbat la fel de bine ca odinioară”, a recunoscut el anterior, însă ”ştiu să fac acestă treabă”.

Citește mai mult AICI

 

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: