Biden respinge presiunile tot mai mari de a-şi abandona campania, promiţând să rămână în cursă „până la capăt”

Sursa foto: X

Preşedintele american Joe Biden a promis miercuri să rămână în cursa prezidenţială din 2024 în timpul discuţiilor avute cu personalul de campanie şi al întâlnirilor cu legislatorii şi guvernatorii democraţi, încercând să dea asigurări că poate rămâne în competiţia cu Donald Trump şi respingând astfel apelurile de a renunţa după prestaţia sa nesatisfăcătoare de la dezbaterea de săptămâna trecută, relatează Reuters.

Biden a avut o convorbire cu membrii îngrijoraţi ai echipei sale de campanie şi le-a spus că nu pleacă nicăieri, potrivit a două surse familiare cu discuţia telefonică.

„Nimeni nu mă împinge afară. Eu nu plec. Sunt în această cursă până la capăt”, a declarat Biden într-un e-mail separat transmis campaniei sale, îndemnându-i pe susţinători să „contribuie cu câţiva dolari” pentru a-l ajuta să-l învingă pe rivalul său republican Donald Trump în alegerile prezidenţiale din 5 noiembrie.

Miercuri seară, preşedintele s-a întâlnit virtual şi personal cu 24 de guvernatori democraţi şi cu primarul oraşului Washington, D.C., pentru a-i asigura că este la înălţimea funcţiei de purtător de stindard al partidului, după prestaţia ezitantă de la dezbatere.

Doar trei dintre guvernatori – liderii din New York, Minnesota şi Maryland – s-au întâlnit ulterior cu reporterii, promiţând să îl susţină pe Biden după ceea ce ei au numit o discuţie sinceră despre prestaţia sa neconvingătoare de la dezbaterea de săptămâna trecută.

„Preşedintele a avut întotdeauna grijă de noi. Îl vom sprijini şi noi”, a declarat guvernatorul statului Maryland, Wes Moore.

Guvernatorul din Minnesota, Tim Walz, preşedintele Asociaţiei guvernatorilor democraţi, a declarat că prestaţia lui Biden la dezbaterea de joi seară împotriva fostului preşedinte Trump a fost proastă, dar a adăugat că el consideră că Biden este potrivit pentru funcţie.

Îngrijorările cu privire la vârsta şi acuitatea mintală a lui Biden au explodat după dezbaterea de joi cu Trump, în care preşedintele s-a bâlbâit, şi-a pierdut uneori şirul gândurilor şi, la un moment dat, a vorbit despre eliminarea Medicare. Preşedintele a declarat că a fost obosit după două călătorii în străinătate, iar Casa Albă a spus că era răcit.

Întrebată, miercuri, dacă Biden se gândeşte să demisioneze, secretarul de presă al Casei Albe, Karine Jean-Pierre, a spus: „Categoric nu”.

La scurt timp după aceea, două sondaje naţionale au sugerat că şansele lui Biden în faţa lui Trump – care a lansat o serie de informaţii false în timpul dezbaterii – s-au deteriorat.

Un sondaj Wall Street Journal a arătat că Trump îl învinge pe Biden cu o marjă de 48% la 42%, în creştere cu un punct procentual, în timp ce un sondaj New York Times/Siena a arătat că avansul lui Trump faţă de Biden a crescut cu trei puncte, la 49% la 43%.

Miercuri, în cadrul unei discuţii telefonice între democraţii din Camera Reprezentanţilor, Raúl Grijalva din Arizona a cerut ca Biden să se retragă din cursă, în timp ce reprezentantul Seth Moulton din Massachusetts a subliniat că vârsta lui Biden reprezintă un dezavantaj. „Realitatea nefericită este că statu quo-ul ni-l va livra probabil pe preşedintele Trump”, a declarat Moulton într-un comunicat. „Preşedintele Biden nu va întineri”, a subliniat el.

În timp ce campania a evidenţiat succesele de strângere de fonduri cu donatorii de bază şi a organizat telefoane de atenuare a îngrijorărilor cu donatorii, Reed Hastings, un donator important al Partidului Democrat şi cofondator al platformei de streaming Netflix, a cerut ca Biden să se retragă.

Vicepreşedinta Kamala Harris a câştigat între timp sprijin ca potenţial înlocuitor al său. Dmitri Mehlhorn, un consilier al co-fondatorului LinkedIn şi megadonatorului democrat Reid Hoffman, a declarat pentru Reuters că echipa sa ar „susţine cu entuziasm o candidatură condusă de vicepreşedintele ferm şi înţelept, dacă Biden ar trebui să se retragă din orice motiv”.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: