Ministrul Culturii, Raluca Turcan, a prezentat, luni, în Comisia de Cultură a Camerei Deputaţilor, bilanţul activităţii sale de două luni şi jumătate în care derularea cu succes a unor investiţii pentru cultura românească reprezintă „o prioritate” a mandatului său.
„Experienţa mea de parlamentar mă face să valorizez colaborarea dintre Legislativ şi Executiv, iar cultura este unul dintre acele domenii care are nevoie de tot efortul şi de toată implicarea noastră pentru a fi susţinută aşa cum merită. În cele două luni şi jumătate ale mandatului meu la Ministerul Culturii am acţionat în concordanţă cu obiectivele pe care mi le-am stabilit şi am demarat deja o bună parte dintre proiectele esenţiale pentru domeniul cultural, fie că este vorba despre cadrul normativ al domeniului, salarizarea personalului, despre susţinerea proiectelor culturale strategice, despre finanţarea unor sectoare sau a unor obiective culturale importante”, a scris Turcan pe Facebook.
Potrivit acesteia, prima măsură a vizat un proiect pentru corectarea inechităţilor salariale din domeniul culturii şi pentru stimularea celor mai buni specialişti să rămână sau să vină să activeze în sectorul cultural.
„Proiectul nostru a fost acceptat de Ministerul Muncii şi Solidarităţii Sociale. Noua lege a salarizării va aduce corecturile salariale aşteptate de specialiştii care activează în domeniul cultural. Am convingerea că inechităţile care au marcat sectorul cultural şi au generat frustrări şi nemulţumiri au fost eliminate în integralitate. Dat fiind specificul sectorului cultural, am reuşit să diminuăm diferenţele de salarizare între instituţiile naţionale şi cele din subordinea autorităţilor locale. În plus, în contextul măsurilor pregătite de Guvern pentru reducerea cheltuielilor din sectorul bugetar, am avut discuţii atât cu prim-ministrul, cât şi cu ministrul de finanţe, astfel încât să fim parte în procesul de eficientizare a instituţiilor statului dar să nu îngenunchem sectorul cultural. Mare parte din propunerile formulate au fost acceptate”, a adăugat Turcan.
Printre deciziile adoptate în această perioadă se numără derularea proiectului „Timişoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023”, prin prelungirea perioadei realizării Programului de infrastructură CEaC până în luna iunie 2024, finanţarea pentru proiectele culturale strategice şi prioritare afectate de diminuarea cheltuielilor cu bunuri şi servicii, implementarea schemei de sprijin pentru cinematografie prin înfiinţarea Oficiului de Film şi Investiţii Culturale.
„Pentru anul 2024, există interes din partea producătorilor străini de a aduce în România proiecte în valoare de peste 200 milioane euro. Întrucât sectorul cinematografic avea nevoie de o strategie integrată, am finalizat propunerea de modificare a Ordonanţei de Urgenţă nr. 39/2005 privind cinematografia, astfel încât cele două forme de sprijin pentru sectorul cinematografic să fie complementare”, a explicat Turcan.
Alte decizii au vizat completarea cadrului normativ în domeniu, proiectul Codului Patrimoniului Cultural, aflat în etapa de avizare internă şi care va fi făcut public în perioada următoare, implementarea proiectelor finanţate prin Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei având ca scop refacerea infrastructurii culturale din România.
Instituţiile culturale ce urmează a fi refăcute sunt: Muzeul Naţional „George Enescu” – Palatul „Cantacuzino”; Muzeul Revoluţiei Anticomuniste de la Timişoara; Centrul Naţional al Dansului Bucureşti – Sala „Omnia”; Biblioteca „Omnia” Craiova.
„Din ianuarie 2023 a început implementarea celui de-al treilea Acord-cadru de împrumut dintre România şi Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei (BDCE), în cadrul cărora vor fi restaurate în profunzime alte obiective de anvergură: Muzeul Naţional de Istorie a României din Bucureşti, Vila „Florica” de la Ştefăneşti – jud. Argeş, Conacul „Vârnav Liteanu” de la Liteni – jud. Suceava, Vila „Ion I.C. Brătianu” din Bucureşti, Reabilitarea clădirii Teatrului Naţional „Marin Sorescu” Craiova, construirea unei noi săli de concerte destinată Operei Naţionale Române Iaşi, Teatrul Naţional şi Opera Română – Cluj-Napoca. Derularea cu succes a acestor investiţii importante pentru cultura românească reprezintă o prioritate a mandatului meu”, a mai detaliat ministrul Turcan.
Autor
-
Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.
View all posts
Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News