Bilanţ al ministrului Familiei: Linia verde pentru victimele violenţei domestice: 6.843 apeluri preluate

Sursă foto: Facebook/ Ministerul Familiei, Tineretului şi Egalității de Șanse

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a prezentat marţi un bilanţ al primului an de mandat, ea arătând că la Linia verde pentru victimele violenţei domestice s-au înregistrat 6.843 apeluri, în perioada 1 iulie 2023 – 15 iulie 2024 şi doar 57 de victime şi-au dat acordul să se sesizeze autorităţile competente şi să continue demersurile legale.

Ministrul Familiei, Natalia Intotero, a prezentat marţi un bilanţ al primului an de mandat, ea arătând că la Linia verde pentru victimele violenţei domestice s-au înregistrat 6.843 apeluri, în perioada 1 iulie 2023 – 15 iulie 2024.

Potrivit ministrului, 3.101 apeluri au fost în domeniul violenţei domestice, respectiv relatare acte de violenţă, informaţii privind adăposturile pentru victime, informaţii despre linia telefonică, informaţii privind adăposturile pentru agresori etc, iar 43 de apeluri în domeniul traficului de persoane. 14 apeluri s-au înregistrat în domeniul egalităţii de şanse/gen iar 16 apeluri în domeniul violenţei sexuale – în alt context decât violenţa domestică.

”Din totalul apelurilor de la tel verde, doar 57 de victime şi-au dat acordul ca ANES să sesizeze în numele lor autorităţile competente şi să continue demersurile legale”, a precizat ministrul.

Printre proiectele implementate, ministrul Natalia Intotero a prezentat proiectul VENUS – Împreună pentru o viaţă în siguranţă”, o reţea Naţională Integrată cu 126 de servicii sociale destinate victimelor violenţei domestice: 42 de locuinţe protejate, 42 de grupuri de suport şi 42 de cabinete de consiliere vocaţională în scopul dezvoltării şi furnizării serviciilor de asistenţă socială, consiliere psihologică şi juridică.

Un alt proiect este „Sprijin pentru implementarea Convenţiei de la Istanbul în România”, o reţea de 8 centre de asistenţă pentru agresori, la nivel zonal, şi 10 centre de intervenţie pentru victimele violenţei sexuale.

„VioGen RJust”, alt proiect implementat de MInisterul Familiei, este o acţiune strategică pentru implementarea standardelor Consiliului Europei pentru Drepturile Omului şi consolidarea capacităţii autorităţilor române pentru a sprijini victimele discriminării şi ale violenţei domestice în sistemul de justiţie. „Vera – Schimbare pozitiva prin acţiuni integrate în vremuri dificile” are ca obiectiv general îmbunătăţirea capacităţii de adaptare şi răspuns a autorităţilor centrale şi locale pentru a oferi servicii de suport adecvate victimelor violenţei domestice şi violenţei de gen, dar şi facilitarea accesului victimelor la justiţie.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: