ANALIZĂ Forțele navale românești, cu mult în spatele celorlalte ramuri ale Armatei Române

Ziua Marinei
Sursa foito: INQUAM / Daniel Stoenciu

Astăzi este Ziua Marinei și la Constanța au început de dimineață festivitățile în prezența președintelui Klaus Iohannis. Deși este o zi festivă, trebuie subliniat faptul că forțele navale românești au fost ignorate în ultimii ani, astfel că, la nivel de inter-arme, marina românească stă cel mai prost.

Dotările marinei românești

Dacă vorbim despre dotările marinei românești, acestea pot fi numărate pe degete. Deși țara noastră este membră a celei mai puternice alianțe politico-militare din istorie – NATO – și în ciuda proximității față de Federația Rusă a cărei forță navală este una substanțială în Marea Neagră, marina românească are în continuare multe lipsuri. De pildă, nu deținem nici măcar un submarin militar funcțional și nici un distrugător. Deținem doar trei vase de patrulă în largul coastelor și trei fregate, dintre care una este navă-amiral a Marinei Militare Române – Fregata Regele Ferdinand. Cele trei fregate participă constant la exercițiile militare NATO, însă ele sunt insuficiente pentru o formație puternică de luptă care să intimideze o forță militară rivală.

Marina românească mai deține și șapte corvete a căror destinație principală o reprezintă lupta antisubmarin și câteva mine marine. În consecință, marina militară românească este destul de slab pregătită în eventualitatea unui conflict în Marea Neagră.

Marina românească vs forțe terestre și forțele aeriene

Dintre cele trei ramuri principale ale Armatei Române (forțe navale, forțe terestre și forțe aeriene), marina militară românească are de departe cele mai slabe dotări. Forțele terestre românești sunt cea mai dotată ramură a Armatei Române. Aici deținem 413 tancuri, dintre care 268 sunt în stare de luptă. Câteva dintre acestea sunt tancuri de ultimă generație, la nivelul NATO. Forțele terestre dețin numeroase piese de artilerie (peste 500), mii de vehicule blindate, inclusiv transportoare (peste 10.000) și sisteme de artilerie avansate.

Forțele aeriene sunt și ele mai bine dotate decât forțele navale. Deținem 30 de avioane de luptă, dintre care 20 sunt pregătite să acționeze în eventulitatea unui conflict. Avem și 11 transportoare aeriene, dintre care 7 sunt complet pregătite. La capitolul elicoptere, forțele aeriene românești dețin în total 61 de astfel de aparate de zbor (în principal transportoare), dintre care 40 sunt pregătite în eventualitatea unui conflict. Cu ajutorul Statelor Unite, avem și un avion special de spionaj care poate survola întreg flancul estic al NATO.

Diferența dintre cele trei ramuri ale Armatei Române este punctată și la capitolul personal. În rândul forțelor navale românești deținem doar 7.150 de militari. Forțele terestre sunt cele mai numeroase, cu un personal de 43.000 în stare de luptă. Forțele aeriene dețin în prezent un personal de 10.700 de militari în stare de luptă.

Prin urmare, diferențele dintre cele trei ramuri ale Armatei Române sunt semnificative. Marina militară românească este de departe ramura cea mai neglijată, oarecum paradoxal ținând cont de proximitatea conflictului din Ucraina și de acțiunile tot mai agresive ale Rusiei în Marea Neagră. Deși politicienii din țară au promit să marina militară românească va beneficia de dotări importante în perioada următoare este clar că va fi nevoie de eforturi semnificative pentru a reduce decalajul față de celelalte două ramuri ale Armatei Române, respectiv forțele terestre și forțele aeriene.

Autor

  • Robert Manea

    Robert Manea este absolvent al Facultății de Științe Politice din cadrul Universității București și al European Academy of Diplomacy din Varșovia. Are o experiență de peste 7 ani în presa din țară, acoperind subiecte de politică internă și externă.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL