UPDATE Ziua Marinei, după 4 ani. Iohannis: România se bucură de cele mai solide garanţii de securitate

ziua marinei captura
foto: Captura video

UPDATE, ORA 10:50

Mii de turişti şi constănţeni participă, marţi, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa, după o pauză de patru ani, la manifestări fiind prezenţi preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi, la Constanţa, la ceremoniile de Ziua Marinei despre importanţa marinarilor, în actualul context de securitate de la Marea Neagră, precizând că România se bucură ca membră NATO de cele mai solide garanţii de securitate.

”România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanţii de securitate, din dubla postură a ţării noastre de beneficiar şi, totodată, de contribuitor important la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice”, a afirmat preşedintele.

Totodată, Iohannis a arătat susţinerea României pentru Ucraina şi angajamentul faţă de NATO.

Mesajul preşedintelui Klaus Iohannis către marinari: ”Dragi marinari, Aveţi admiraţia şi recunoştinţa noastră pentru devotamentul şi demnitatea cu care purtaţi drapelul României pe mările şi oceanele lumii. (…) Gândurile noastre de preţuire şi gratitudine se îndreaptă astăzi şi către cei care şi-au dedicat viaţa şi au făcut suprema jertfă sub pavilionul naţional. Aducem, astfel, un pios omagiu eroilor mărilor şi oceanelor”, a transmis Klaus Iohannis.

Preşedintele Iohannis a făcut referire şi la războiul de la graniţa României.

”Ne aflăm în vecinătatea războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei, iar recentele escaladări, inclusiv atacul asupra infrastructurii civile ucrainene de pe Dunăre, în apropierea apelor teritoriale şi a ţării noastre, reprezintă riscuri semnificative la adresa securităţii în Marea Neagră. Acest context subliniază provocările cu care ne confruntăm în Europa, dar şi relevanţa României ca pilon de stabilitate regional”, a adăugat preşedintele.

”România reprezintă un centru important de greutate al posturii întărite de descurajare şi apărare a NATO, iar prezenţa şi activitatea celor 5.000 de militari aliaţi în ţara noastră demonstrează pe deplin unitatea, solidaritatea şi angajamentul nostru neclintit, ca Aliaţi, faţă de prevederile Tratatului Nord-Atlantic, inclusiv în ceea ce priveşte apărarea colectivă. Militarii români şi Aliaţi se instruiesc şi îşi consolidează aici, la Marea Neagră, capacitatea de a avea acţiuni militare în comun, în deplină compatibilitate”, a mai transmis preşedintele Iohannis.

Preşedintele a precizat că, România ”demonstrează că suntem hotărâţi să ne sprijinim şi să ne apărăm reciproc în cadrul NATO”.

”Le mulţumesc şi cu această ocazie militarilor din Statele Unite ale Americii, Franţa, Polonia, Portugalia, Belgia, Italia, Marea Britanie, Ţările de Jos, Spania, Macedonia de Nord şi Luxemburg pentru prezenţa lor în ţara noastră. Am consolidat securitatea României şi vom continua eforturile de întărire a structurilor NATO de pe teritoriul României, în special a grupului de luptă NATO înfiinţat la Cincu în 2022, care reprezintă o componentă importantă a procesului amplu şi permanent de consolidare a posturii Aliate de descurajare şi apărare pe Flancul Estic şi în regiunea Mării Negre, pe termen lung”, a adăugat şeful statului.

Acesta afirmă că, ”România, ca membră a NATO, se bucură în prezent de cele mai solide garanţii de securitate, din dubla postură a ţării noastre de beneficiar şi, totodată, de contribuitor important la îmbunătăţirea securităţii regionale şi euroatlantice”.

”În acelaşi timp, alături de ceilalţi Aliaţi din NATO, România va continua să susţină Ucraina cât va fi necesar, în lupta sa pentru pace şi libertate. Vom oferi ca şi până acum sprijin politic şi practic multidimensional Kievului, atât bilateral, cât şi prin contribuţia la proiectele NATO dedicate Ucrainei. Vom participa la instruirea militarilor ucraineni în cadrul misiunii de asistenţă militară a Uniunii Europene şi vom găzdui viitorul hub regional de antrenament pentru piloţii de pe aeronavele F-16, un centru care va deservi deopotrivă piloţi români, Aliaţi şi ucraineni”, a adăugat preşedintele.

Iohannis a precizat totodată că ”vom continua să ne coordonăm în cadrul Uniunii Europene pentru a gestiona eficient consecinţele multiple ale războiului din Ucraina”.

”Ne vom menţine sprijinul pentru parcursul european al Kievului şi vom pleda pentru acordarea de asistenţă europeană substanţială Ucrainei pe toate palierele”, a mai afirmat Iohannis.

UPDATE, ORA 10.30

Manifestările organizate cu ocazia Zilei Marinei Române au început, odată cu sosirea preşedintelui Klaus Iohannis la Constanţa.

Preşedintele statului a ajuns la eveniment alături de soţia sa, Carmen.

În tribuna oficială sunt prezenţi premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

UPDATE, ORA 09.32

la Constanța se fac ultimele verificări înaintea ceremoniei care va începe la ora 10.00.

Organizatorii se așteaptă ca 10.000 de oameni să vină pe faleză.

Ofițerii antitero sunt prezenți și fac verificări pentru a se asigura că nu apar incidente.

ŞTIREA INIŢIALĂ

Mii de turişti şi constănţeni sunt aşteptaţi, marţi, la evenimentul organizat de Ziua Marinei Române, la Constanţa, după o pauză de patru ani. La manifestări şi-au anunţat prezenţa preşedintele Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu şi preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă.

Marinarii militari vor prezenta, cu acest prilej, exerciţiul demonstrativ întrunit ”Forţele Navale Române 2023”, pe scena maritimă din faţa Comandamentului Flotei.

Festivitatea va începe, cu câteva minute înainte de ora 10.00, cu primirea oficialilor, urmată de ridicarea Pavilionului, geacului şi a Marelui Pavoaz la bordul navelor militare, concomitent cu intonarea Imnului de Stat al României şi cu tragerea a 21 de salve de tun, conform tradiţiei marinăreşti. După alocuţiunile persoanelor oficiale şi serviciul religios, vor fi lansate, în apa mării, ancore de flori în memoria eroilor marinari.

”Zeul Neptun” îşi va face apariţia din largul mării printr-o poartă de apă, asigurată de remorcherele multifuncţionale ”Vânjosul”, ”Vârtosul” şi ”Voinicul”, pentru a da startul demonstraţiilor, odată cu salutul de deschidere a exerciţiului executat de elicoptere şi ambarcaţiuni rapide, care vor purta drapelele României, Alianţei Nord-Atlantice şi Uniunii Europene. Momentul va fi urmat de defilarea Navei-şcoală ”Mircea”, Ambasadorul Onorific al României pe mările şi oceanele lumii, având cadeţii de la Academia Navală ”Mircea cel Bătrân” pe vergi, pentru saluta publicul spectator, în timp ce un elicopter militar va lansa trei scafandri paraşutişti.

Inserţia unor elemente de cercetare-diversiune, respingerea atacului aviaţiei inamice, căutarea şi atacul asupra unui submarin inamic, respingerea unui desant maritim, combaterea migraţiei ilegale pe mare şi manevrarea elicopterului Puma Naval pentru apuntarea la bordul unei fregate sunt secvenţele Exerciţiului demonstrativ întrunit ”Forţele Navale Române 2023”.

La finalul acestuia, navele şi aeronavele miltare participante vor defila prin faţa publicului de pe faleza din faţa Comandamentului Flotei, după care garda de onoare va încheia partea oficială a evenimentului, care va continua cu defilarea velierelor şi ambarcaţiunilor civile, precum şi cu acrobaţii aeriene, concomitent cu un mini-spectacol oferit publicului de Muzica Militară a Forţelor Navale.

La eveniment şi-au anunţat participarea preşedintele României, Klaus Iohannis, premierul Marcel Ciolacu, preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă şi ministrul Apărării, Angel Tîlvăr.

Ziua de 15 august se va încheia cu retragerea cu torţe a marinarilor şi cu un spectacol de artificii şi de drone, oferit de Primăria Municipiului Constanţa. Formaţia muzicală a Forţelor Navale, condusă de colonelul Cornel Ignat, va susţine un mini-concert de piese din repertoriul marinăresc pe faleza Cazinoului din Constanţa, între orele 20.00-20.30, după care marinarii se vor retrage cu torţe pe itinerariul Cazino – Faleză – Comandamentul Flotei – Str. Remus Opreanu – Piaţa Ovidiu, unde Muzica Militară a Forţelor Navale îşi va continua reprezentaţia.

De asemenea, la ora 22.45, spectatorii prezenţi în Piaţa Ovidiu sunt invitaţi de Primăria Municipiului Constanţa să urmărească un spectacol de artificii şi de drone, care marchează finalul celei de-a 121-a aniversări a Zilei Marinei Române.

Autor

  • Adrian Pavel

    Adrian Pavel, redactor PS News. Cu o experienţă de peste 10 ani în presă, Adrian Pavel se descrie ca fiind un împătimit al noutăţilor, practic dependent de ştiri. Încearcă de fiecare dată să fie la curent cu tot ceea ce se întâmplă în ţară şi în străinătate şi să ofere cele mai calde informaţii cititorilor. Este adeptul zicalei „Nimeni nu e sărac cu duhul, e doar mai puţin informat”.

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: