Bilanț după două luni de când plătim garanție pentru ambalajele băuturilor

buget
sursa foto: Pixabay

Din cei aproximativ 80.000 de comercianți care operează în România, doar aproximativ 19.000 au încheiat până acum contracte cu RetuRO, compania care administrează Sistemul Garanție Returnare (SGR). Acest lucru înseamnă că mai bine de 70% dintre retailerii din România nu pot accepta ambalaje SGR și nu pot oferi în schimb garanția înapoi. Momentan însă, nici cantitățile de ambalaje cu sigla SGR, singurele pentru care se percepe garanie, nu sunt mari: 45 de milioane de ambalaje, conform raportărilor din ianuarie.

După primele două luni de funcționare a Sistemului de Garanție  Returnate în România (SGR), proiectul de economie circulară prin care românii plătesc  0,50 de lei garanție atunci când  cumpără o băutură (apă, băuturi răcoritoare, bere, cidru, vin, băuturi spirtoase) de la un comerciant, urmând să primească contravaloarea garanției înapoi reciclând, pe piață existau în jur de 45 de milioane de ambalaje cu sigla SGR, singurele care pot fi reciclate prin sistem.

Este o creștere de aproximativ 6% față de decembrie 2023 când, potrivit raportărilor RetuRo, compania care administrează SGR, producătorii au pus pe piață peste 29,7 milioane de peturi (plastic), peste 7,3 milioane de doze (metal) și peste 5,2 milioane de sticle. Cât despre rata de returnare, în prima luna de SGR, românii au returnat în sistem, în vederea reciclării, 0,09% din peturile SGR din piață (26.509 bucăți), 0,05% dintre doze (3.967 de bucăți) și 0,01% dintre sticle (720 de bucăți).

Procentele nu reflectă însă doar gradul de reciclare. Având în vedere că RetuRO nu raportează și vânzările, nu se poate determna exact câte ambalaje SGR au ajuns în casele consumatorilor și câte sunt încă pe rafturile și depozitele magazinelor.

Totuși, pentru a oferi o dimensiune a costurilor pe care consumatorii le pot suporta dacă nu reciclează, presupunând că toate cele 42,2 milioane de ambalaje SGR puse pe piață au fost cumpărate (ceea ce nu s-a întâmplat, de fapt), cheltuielile suplimentare ale românilor cu plata garanției de 50 de bani  ar ajunge la 21,1 milioane de lei.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: