Blocaj în coaliţie pe comasarea alegerilor. Nu s-a ajuns la un acord între PSD şi PNL

Inquam Photos / Octav Ganea

Coaliția PSD PNL a încheiat negocierile de luni seara pentru calendarul alegerilor cu un eșec răsunător. Liderii celor două partide nu au reușit să cadă de acord nici măcar pe comasarea alegerilor locale cu cele europarlamentare, în data de 9 iunie, din cauză că Ciucă și Ciolacu pun drept condiție sine qua non pentru orice discuție ca cele două partide să aibă candidat unic la prezidențiale, și fiecare dintre ei cere ca el să fie acesta.

Discuțiile s-au dus în jurul scenariului formării unei alianțe electorale PNL – PSD înregistrate la tribunal, cu siglă proprie și candidați comuni la toate alegerile, europarlamentare, locale, parlamentare și prezidențiale. Adică un nou USL.  Doar că cei de la PNL au venit cu condiții pe care liderii PSD le-au refuzat. Nicolae Ciucă a spus, chiar înaintea ședinței de negocieri desfășurată la Palatul Victoria, că el trebuie să fie obligatoriu candidatul la prezidențiale, pentru că PNL nu poate să renunțe la acest lucru. În schimb, liberalii sunt dispuși să ofere funcția de prim-ministru, care după alegeri ar fi urmat să revină PSD, funcția de Primar al Bucureștiului, funcția de Comisar European care va reveni României, și șefia uneia dintre camerele Parlamentului.

Liderii PSD susțin însă că au deja aceste funcții, inclusiv pe cea de primar General, pentru că Gabriela Firea este prima plasată în sondajele de opinie, la mare distanță de candidatul PNL, Sebastian Burduja, iar funcția de Comisar European este ocupată la propunerea premierului, adică a lui Marcel Ciolacu.  Totodată, în scenariul în care s-ar fi realizat alianța electorală PNL-PSD, cei de la PNL ar fi dorit paritate pe listele pentru europarlamentare și după cele locale să se calculeze ponderea, adică puterea unuia dintre cele două partide în interiorul alianței, adunându-se numărul de voturi obținute de primarii și consilierii fiecăruia, ceea ce a fost considerat de neacceptat de către PSD, deoarece primarii PNL din Ardeal au localități cu populație mai mare decât cei de la PSD și ar fi făcut ca PNL să poată revendica pe listele comune la parlamentare un număr mai mare de candidați.

Pesediștii cer și ei ca Marcel Ciolacu să fie candidatul unic la prezidențiale. Lucru refuzat categoric de liberali. Aceștia ar fi invocat, potrivit surselor Digi24.ro, decizia de la Sinaia, conform căreia PNL trebuie să meargă singur la alegeri, cu sloganul „prin noi înșine”, și că partidul nu își poate pierde identitatea liberală prin asocierea cu social-democrații.

”Nu ne punem blazonul pe pufoaică”, au explicat surse liberale, după ședința Coaliției.  Oficial, negocierile vor fi reluate vineri, însă, liderii Coaliției consultați de Digi24.ro au fost de părere că nu se va mai putea ajunge la niciun acord privind comasarea alegerilor și nici în privința unei alianțe electorale.  Dacă eșecul va fi total, alegerile se vor desfășura la termen, separat, localele în toamnă și prezidențialele și parlamentarele aproape de iarnă.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: