Bloomberg concediază o jurnalistă pentru că a publicat „prematur” ştirea eliberării lui Evan Gershkovich

Sursă foto: X

Bloomberg News a anunţat că a luat „măsuri disciplinare” împotriva mai multor membri ai personalului său editorial după ce instituţia de presă a publicat „prematur” ştiri despre schimbul istoric de deţinuţi dintre Rusia şi Statele Unite, efectuat săptămâna trecută, ceea ce ar fi putut pune în pericol siguranţa americanilor eliberaţi, relatează The Guardian.

Într-un e-mail trimis luni personalului, redactorul-şef John Micklethwait spune că mai mulţi membri ai personalului au fost sancţionaţi, deşi compania nu a precizat cine, câţi sau care a fost pedeapsa lor. Cel puţin un reporter care s-a ocupat de acest subiect pare să fi fost concediat, un caz rar în care un jurnalist este pedepsit pentru decizia de a publica o ştire importantă care a fost probabil validată şi de editorii seniori.

„Joia trecută, am publicat prematur un articol despre eliberarea lui Evan Gershkovich şi a celorlalţi deţinuţi, ceea ce ar fi putut pune în pericol schimbul negociat care i-a eliberat”, a scris Micklethwait, redactorul-şef al Bloomberg News, într-o scrisoare adresată personalului, al cărei conţinut a fost confirmat de The Guardian. „Chiar dacă, din fericire, povestea noastră a sfârşit prin a nu fi diferită, a fost o încălcare clară a standardelor editoriale care au făcut ca această redacţie să se bucure de atâta încredere în întreaga lume”, a precizat redactorul-şef.

Agenţia a publicat ştirea că reporterul de la The Wall Street Journal Evan Gershkovich şi alţi cetăţeni americani sunt eliberaţi – ca parte a celui mai mare schimb de deţinuţi între Moscova şi Washington de la începutul Războiului Rece – la ora 7.41 ET în SUA (14.41, ora României), în timp ce un avion de la Moscova care îi transporta era încă în drum spre Ankara pentru a face schimbul. La scurt timp după aceea, un editor Bloomberg a scris pe X: „Este o onoare, una dintre cele mai mari ale carierei mele, să fi contribuit la publicarea acestei ştiri. Îmi iubesc slujba şi pe colegii mei”. (Tweet-ul editorului a fost şters ulterior).

Ştirea publicată de Bloomberg a stârnit indignarea altor publicaţii, inclusiv The Wall Street Journal, care au ţinut informaţia sub embargo până când schimbul a fost finalizat şi deţinuţii au fost scoşi în siguranţă din custodia Rusiei.

Micklethwait a declarat că a prezentat scuze în scris deţinuţilor americani care au fost implicaţi în schimb, probabil inclusiv lui Gershkovich, fostului puşcaş marin Paul Whelan şi jurnalistei Alsu Kurmasheva. Până luni, unele dintre aceste scrisori de scuze nu fuseseră încă livrate.

SUA au eliberat 16 cetăţeni americani, germani şi ruşi aflaţi în custodia Rusiei în schimbul a opt ruşi, inclusiv mai mulţi spioni şi un asasin condamnat care era închis în Germania.

„În urma unei investigaţii complete efectuate în ultimele zile de editorul nostru responsabil de standarde, am luat astăzi măsuri disciplinare împotriva unui număr de persoane implicate şi ne vom revizui procedurile pentru a ne asigura că eşecuri de acest gen nu se vor mai repeta”, a promis redactorul-şef al Bloomberg.

Într-un caz rar, agenţia pare, de asemenea, să fi concediat cel puţin unul dintre reporterii care au semnat articolul. Jennifer Jacobs, reporter la Casa Albă pentru Bloomberg News, nu mai facea parte din compania de presă, potrivit unor articole din New York Magazine şi The Washington Post. Un operator de la Bloomberg News a declarat pentru The Guardian că luni a fost ultima zi a lui Jacobs în companie, iar un e-mail trimis către contul acesteia a generat un răspuns automat: „Persoana dvs. de contact Bloomberg s-a schimbat”. Încercând să ia legătura cu Jacobs, un reporter de la The Guardian a fost îndrumat să contacteze un alt reporter care se ocupă de Casa Albă.

Într-o declaraţie postată pe X, Jacobs a declarat că nu a încălcat cu bună-ştiinţă niciun embargo privind eliberarea lui Gershkovich şi a spus că a lucrat îndeaproape cu editorii săi la acest articol. „Ca jurnalist, ideea că aş pune în pericol siguranţa unui coleg reporter este profund supărătoare la un nivel greu de descris”, a scris aceasta. „Sunt foarte fericită că Evan Gershkovich şi ceilalţi sunt acasă”, a adăugat ea. „În reportajul despre eliberarea lui Evan, am lucrat cot la cot cu editorii mei pentru a adera la standardele şi liniile directoare editoriale”, a afirmat Jennifer Jacobs. „În niciun moment nu am făcut ceva care să fie în mod conştient în contradicţie cu embargoul administraţiei sau care să pună în pericol pe oricine implicat”, a repetat ea.

Un purtător de cuvânt al Bloomberg News a refuzat să răspundă la mai multe întrebări legate de investigaţie, inclusiv care dintre editorii seniori au revizuit articolul şi dacă vreunul dintre ei a fost şi el demis. „Reporterii nu au ultimul cuvânt cu privire la momentul în care un articol este publicat sau cu ce titlu”, a precizat Jacobs. „Lanţul de evenimente de aici i s-ar putea întâmpla oricărui reporter însărcinat cu raportarea ştirilor. Acesta este motivul pentru care există verificări în cadrul procedurilor editoriale”, a adăugat ea.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: