BNR a sancționat 13 bănci. Care este motivul și despre ce sume este vorba

BNR
Sursa foto: INQUAM / Octav Ganea

Banca Națională a României a sancționat 13 bănci anul trecut, pe unele de mai multe ori, inclusiv cu amenzi de până la 100.000 de lei. Cele mai multe sancțiuni au fost aplicate pentru încălcarea legislației draconice în ceea ce privește combaterea spălării banilor și finanțării terorismului. Unele dintre acestea vizează chiar faptul că faimoasele actualizări periodice ale datelor – în lipsa cărora clienții se pot trezi cu conturile blocate – s-au făcut cu întârziere.

Banca centrală a redus din volumul de sancțiuni aplicate băncilor în 2023, comparativ cu 2022, de la 23 la 17.

Au primit diverse sancțiuni, de la avertismente la amenzi: Banca Transilvania, BRD, UniCredit Bank, Raiffeisen Bank, ING Bank, CEC Bank, Alpha Bank, Garanti BBVA, First Bank, Vista Bank, Citibank, Techventures Bank și Vista Bank Acestea sunt în două categorii distincte: sancțiuni care țin de legea de funcționare a băncilor, în principal de OUG 99/2006 privind instituțiile de credit și adecvarea capitalului, precum și de regulamentele europene privind instrumentele financiare și cele de investiții, respectiv legislația privind spălarea banilor.

Nereguli privind activitatea de creditare și investițiile Garanti Bank a primit două sancțiuni anul trecut. A fost amendată cu 20.000 de lei pentru că nu a raportat sau nu a raportat la timp tranzacțiile extrabursiere cu instrumente financiare derivate. De asemenea, BNR a emis un plan de măsuri pentru remedierea mai multor deficiențe care vizează activitatea de investiții – procesul de alegere a pieței țintă și evaluarea riscurilor pentru clienți, precum și modul în care riscurile produselor sunt prezentate clienților. De asemenea, sancțiunea vizează și modul în care sunt prezentate aceste informații clienților prin fișa de informare privind produsele structurate și bazate pe asigurări.

În 2023 au primit sancțiuni 9 bănci și pentru nereguli în ceea ce privește Legea 129/2009, unele fiind și amendate. UniCredit Bank a fost sancționată în două rânduri pentru că a avut diferite nereguli, în opinia BNR. A primit o amendă de 100.000 de lei că nu a evaluat riscurile de spălare a banilor sau finanțare a terorismului în ceea ce privește facilitatea de schimb valutar intermediul ATM-urilor băncii, oferite non-clienților.

Citeste mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: