BNR: Rata anuală a inflaţiei va continua să scadă în următoarele luni

Banca Națională a României
Sursa foto: Inquam Photos / Octav Ganea

Rata anuală a inflaţiei va continua probabil să scadă în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, arată, luni, Banca Naţională a României (BNR).

„În ceea ce priveşte evoluţiile viitoare, membrii Consiliului au arătat că rata anuală a inflaţiei va continua probabil să scadă în următoarele luni în linie cu cea mai recentă prognoză pe termen mediu, publicată în Raportul asupra inflaţiei din mai, care anticipa coborârea acesteia la nivelul de o cifră în trimestrul III, iar apoi la 7,1% în decembrie 2023 şi la 3,9% la finele orizontului proiecţiei”, transmite BNR.

Banca Naţională a României precizează că incertitudini şi riscuri la adresa actualei perspective a inflaţiei decurg totuşi din reducerea suplimentară a livrărilor de ţiţei anunţată recent de către ţările OPEC, dar şi din măsura de plafonare temporară a adaosului comercial la produse alimentare de bază, au semnalat membrii Consiliului.

„În acelaşi timp, s-a convenit că din partea poziţiei ciclice a economiei sunt de aşteptat presiuni inflaţioniste mai moderate şi în atenuare mai pronunţată pe orizontul scurt de timp decât în prognoza precedentă, în condiţiile în care noile evaluări indică o creştere economică mai modestă pe ansamblul trimestrelor II şi III comparativ cu previziunile anterioare, după încetinirea peste aşteptări a ritmului acesteia în trimestrul I. Evoluţiile fac probabile valori mai reduse şi în descreştere mai rapidă ale excedentului de cerere agregată în perspectivă apropiată, faţă de cele evidenţiate în prognoza din luna mai”, au apreciat membrii Consiliului.

În acelaşi timp, incertitudini şi riscuri crescute sunt asociate conduitei politicii fiscale şi celei de venituri, au convenit membrii Consiliului, făcând referiri la datele privind execuţia bugetară din primele cinci luni ale anului, precum şi la majorările salariale recente sau potenţiale acordate în sectorul public, în actuala conjunctură economică şi socială dificilă pe plan intern şi global. Au fost evocate însă şi procedura de deficit excesiv şi angajamentele asumate în cadrul acesteia, de natură să reclame adoptarea unor măsuri fiscal-bugetare consistente în vederea continuării consolidării bugetare conform calendarului stabilit, mai transmite BNR.

Consiliul de administraţie al BNR a decis în unanimitate pe 5 iulie menţinerea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 7%; totodată, a decis menţinerea ratei dobânzii pentru facilitatea de creditare (Lombard) la 8% şi a ratei dobânzii aferente facilităţii de depozit la 6%. De asemenea, Consiliul de administraţie al BNR a decis în unanimitate păstrarea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei şi în valută ale instituţiilor de credit.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL