INTERVIU Bogdan Ghinea, MDLPA: Amenajarea spațiului maritim s-a făcut, iar acum fiecare minister face strategii

Foto: economica.net

Amenajarea spațiului maritim: Statele cu ieșire la mare sunt obligate să adopte planuri de amenajare a spațiilor mari. Bogdan Ghinea, Consilier în Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației (MDLPA) a acordat un interviu pentru PS News explicând ce înseamnă, mai exact, această Directiva europeană și de ce România a scăpat de procedura de infringement.

Foto: Bogdan Ghinea, Financial Intelligence

Reamintim că în luna aprilie a anului trecut, Comisia Europeană a solicitat României și altor 4 state membre să trimită planurile lor de amenajare a spațiului maritim. Directiva stabilește o abordare comună pentru țările UE în ceea ce privește amenajarea zonelor maritime.

Bogdan Ghinea: S-a adoptat ordonanța 97 din 2023 pentru aprobarea spațiului maritim, ordonanța de urgență a Guvernului și astăzi se află în discuție la Camera Deputaților, la Comisia de Agricultură, proiectul de lege pentru aprobarea ordonanței de urgență a Guvernului, care practic a transpus în integralitate și a implementat directiva 89 din 2014 a Uniunii Europene prin care statele cu ieșire la mare sunt obligate să adopte planuri de amenajare a spațiului mari.

Este un document care reglementează și arată practic ce se întâmplă în Marea Neagră, care sunt utilizările, care este impactul acestor utilizări: în cazul în care acestea se suprapun, pot fi conflicte, pot fi sinergii, pot fi zone cu potențial de dezvoltare în Marea Neagră. Prin urmare, acest plan de amenajare a spațiului maritim are în componența lui toate domeniile sectoriale, toate activitățile și utilizările din Marea Neagră.

PS News: Este și un plan strategic deoarece vorbim despre Marea Neagră?

Bogdan Ghinea: Nu atinge problemele la nivel de securitate. Planul este aprobat acum pe baza informațiilor primite de la toate autoritățile competențe care au utilizări în Marea Neagră, care și-au reglementat utilizări în aici și de acum încolo, pe baza acestui document, în momentul în care noi identificăm oportunități (spre exemplu, că vorbim de anumite zone de acvacultură, de piscicultură, etc) acestea vor fi analizate în raport cu utilizările existente, se va stabili un impact al lor și vedem dacă sunt oportune sau dacă sunt pretabile pentru a fi amplasate în respectivele zone.

Dacă se identifică zone în care pot fi amplasate astfel de surse de energie regenerabilă (de exemplu, este în discuție acum energia regenerabilă), acestea vor fi analizate în raport cu utilizările existente din Marea Neagră care sunt déjà cuprinse în plan. Bineînțeles, planul se va actualiza pe măsură ce se dezvoltă utilizările acestea în Marea Neagră.

PS News: Este practic o oglindă a ceea ce se întâmplă în Marea Neagră și a impactului activităților la Marea Neagră. La ce se lucrează acum?

Bogdan Ghinea: În momentul de față nu se lucrează la ceva anume, să zic așa. Amenajarea s-a făcut, iar la nivel sectorial fiecare minister face strategii. Ministerul Energiei are în elaborare o strategie care va ține cont de utilizările existente în Marea Neagră, de restricții (dacă există) . Acest plan va fi actualizat în măsura în care se stabilesc zone pentru, să zicem, eoliene off shore. Nu știu dacă și unde vor fi amplasate acestea, planul este practic o conlucrare între foarte multe autorități.

PS News: Și între state?

Bogdan Ghinea: A fost o colaborare foarte veche, încă din 2015-2016 cu Bulgaria. Având în vedere că sunt partenerii noștri europeni, au elaborat un plan de amenajare a spațiului maritim. Planurile sunt (la nivel de accord), în zona de frontieră România Bulgaria.

Deoarece avem o zonă de Marea Neagră cu impact asupra ambelor state, este obligația statelor membre de elaborare a planurilor. Statele care nu sunt membre ale Uniunii Europene, spre exemplu, Turcia are planul de amenajare a spațiului maritim diferit (la nivel conceptual) de al nostru. Noi am colaborat, am avut discuții cu și cu statele terțe în acest sens”.

Comisia Europeană a întrerupt procedura de infrigement, (de punere în întârziere că nu l-am adoptat) deoarece, el fiind în vigoare, noi, în raport cu Comisia, ne-am îndeplinit obligațiile.

Dacă trece și de Parlament și se aprobă legea de aprobare a acestui document, avem o ordonanță de urgență și o lege și planul urmează să fie implementat. Activitățile identificate urmează să fie analizate, propunerile noi urmează să fie analizate în raport cu activitățile deja existente. Ministerele, autoritățile publice ne raportează nouă, pentru că noi trebuie să susținem o bază de date cu utilizările.

PS News: Am aflat că a fost foarte dificil în procedura de elaborare a planului să colectăm date spațiale la Marea Neagră care existau în orice format

Bogdan Ghinea: Da, existau autorități care le aveau în format digital, existau autorități care nu le aveau în format digital există doar în coordonate, Unul din motivele întârziere a fost acesta, cu siguranță. Suntem la prima generație. Statele membre sunt la a patra generație de planuri, deci noi am fost la prima generație și a fost o lucrare cu care a implicat foarte multe autorități dar…am reușit.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: