Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării, despre Poșta Română: Sunt situații dificile, dar vom găsi o soluție

Foto PS News

 Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Gruia Ivan a declarat pentru PS News referitor la protestele din Poșta Română că în acest caz vorbim de un „conflict uriaș între management-ul companiei și sindicat”.

„Am discutat cu ei. Până în 29 (n.r. februarie) trebuie să închidă contractul colectiv de muncă. Este un conflict uriaș între management-ul companiei și sindicat. Sunt acolo ca să mediez discuția asta. Sunt situații dificile, dar vom găsi o soluție. Nu sunt un om căruia să-i fie frică de provocări”, a spus pentru PS News, Bogdan Ivan, ministrul Digitalizării.

Reamintim că luni, 26 februarie a.c. câteva zeci de lucrători poştaşi, membri ai Sindicatului Lucrătorilor Poştali din România (SLPR), afiliat Blocului Naţional Sindical (BNS), au protestat în faţa sediului Ministerului Cercetării Inovării şi Digitalizării.

Poșta Română este în proprietatea statului român, reprezentat de Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, care deţine 93,52% din pachetul de acţiuni, iar Fondul Proprietatea deţine 6,48% din capitalul social al companiei.

„Poșta Română va avansa prin tehnologie și in felul acesta va avea veniturile sale proprii. Nu dăm oamenii afară, ci vom moderniza poșta (…). Pentru oamenii din localitățile mici, poștașul este legătura lor cu ceilalți, din țară”, a adaugat Bogdan Ivan.

Revendicările lucrătorilor de la Poștă Română

Pe lista revendicărilor sindicaliştilor se află: lipsa de reacţie a conducerii la renegocierea Contractului Colectiv de Muncă, lipsa unui sistem de salarizare transparent, motivant şi nediscriminatoriu, faptul că 80% din personal sunt remuneraţi cu salariul minim pe economie, indiferent de funcţie, studii, responsabilităţi, experienţă profesională, lipsa politicilor coerente de dezvoltare şi sustenabilitate a CNPR, lipsa de transparenţă şi predictibilitate în actul de management, precum şi lipsa dialogului social la nivelul Poştei Române.

Liderul sindical, Dumitru Costin a menţionat că, dacă procesul de negociere a contractului colectiv de muncă nu va fi definitivat, se va declanşa greva la nivel naţional.

La rândul său, conducerea Poştei Române a transmis un comunicat prin care susține că venitul mediu brut era, în luna ianuarie 2024, de aproximativ 5.000 de lei, iar la acest moment nu există în companie salariaţi care să încaseze venituri la nivelul salariului minim pe economie.

Potrivit profit.ro, valoarea pachetului salarial agreat de Compania Națională ”Poșta Română” (CNPR) cu Sindicatul Național Poștă Curierat (SNPC) va crește cu 250 de lei în acest an, iar discuțiile pentru o nouă majorare ar urma să aibă loc în luna noiembrie, se arată într-un comunicat al operatorului național poștal.

Potrivit companiei, în urma discuțiilor dintre cele două părți, s-a stabilit semnarea unui acord privind salariile, condițiile de muncă și alte drepturi care decurg din relațiile contractuale, precum și un calendar de creșteri salariale pe întreg anul 2024.

Astfel, este vorba despre creșterea valorii pachetului salarial cu 250 de lei, dar și despre reluarea discuțiilor privind o nouă majorare salarială în luna noiembrie 2024. De asemenea, s-a agreat angajarea pe o perioadă determinată a până la 500 de înlocuitori, pentru a suplini personalul operațional, posturi unice din zona rurală, reprezentând o cheltuială suplimentară din bugetul CNPR, în valoare de două milioane de lei. În plus, cuantumul de bonusare va crește de la 50 de bani la un leu, pentru încasare facturi utilități.

Totodată, s-a stabilit un calendar pentru acordarea de uniforme după cum urmează: în prima jumătate a lunii martie se va acorda primul kit care va conține șapcă, pelerină și pantaloni; în luna mai, se va acorda al doilea kit compus din tricou și cămașă; în funcție de rapiditatea procesului de licitație, vor fi acordate, până la sfârșitul anului 2024, salopetă, eșarfă, vestă și genți poștale.

Nu în ultimul rând, reprezentanții CNPR s-au angajat să eficientizeze procedurile poștale pentru realizarea de economii, “având în vedere că instrucțiunile poștale din prezent au fost implementate la nivelul anului 1965”, precum și să deruleze un program pentru renormarea activităților poștale. “Negocierile dintre Poșta Română și SNPC s-au desfășurat într-un spirit de colaborare și dialog constructiv, în încercarea de a ajunge la un acord care să reflecte atât interesele angajaților, cât și necesitățile operaționale ale Companiei”, precizează Poșta Română.

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: