Bogdan Stoica: Ce-am înțeles eu din moțiunea care nu s-a semnat

Bogdan Stoica

Moțiunea. Momentul ăla. Nu pricepeam de ce e Ciolacu așa liniștit, până n-am văzut că UDMR nu vede un subiect în noua fiscalitate, că AUR strânge semnături fără să fi scris o moțiune și că USR nu votează o moțiune fără UDMR și alături de AUR.

Per total: avem un blat. Nu unul ocult stabilit, ci unul creat de la sine. E doar o chestie de context. Nici unul din partidele clasice nu vrea căderea guvernului Ciolacu acum, pentru că vine iarna, cu prețuri și tarife usturătoare, și oricine ar veni la butoane ar deconta electoral în locul PSD. Cât privește alegerile anticipate, aici lucrurile sunt și mai clare, cu excepția AUR toată lumea e la vale.

Sigur, poți vedea situația și pe ca un triumf pesedist. Ca pe o situație impecabil gestionată strategic de Ciolacu & Co. Dar hai să nu ne îmbătăm cu apă rece: nici premierul, nici apropiații lui nu sunt niște branduri consacrate de inteligență. Așa că, cel mai probabil, putem vorbi mai degrabă despre mediocritatea clasei politice la modul general.

Mă surprinde un pic cumințenia UDMR. Fie au niște probleme electorale nemărturisite, fie au o înțelegere cu PSD și PNL în care încă nu s-a livrat, că altă explicație nu există.

Nu mă surprinde jocul pur de imagine al AUR. Ca de obicei, partidul suplinește prin acțiuni de imagine care țin mai mult la naivi și la proști o strategie politică bazată pe oameni competenți care să facă analize sectoriale și să livreze strategii pentru viitor.

Cât despre USR, sunt aproape amuzat. Campionii cauzelor pierdute se arată brusc deosebit de pragmatici. Auzi, că nu semnează moțiunea pentru că nu trece. Dar când strângeau chiștoace în Victoriei rămânea curată piața cu lunile? Când protestau câte doi-trei, când se tăvăleau pe jos prin clădiri oficiale, când postau câte o poză de profil cu mesaj se schimba ceva în societatea românească?

Tot sper, ca boul, ca data viitoare când vor fi alegeri să rămân cu un regret pentru că nu votez. Să-mi zic: „ăia erau chiar mișto, poate că votul meu i-ar fi ajutat cumva”. La cum merg lucrurile, chiar nu e cazul. Astea nu-s partide. Sunt glume proaste.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL