Bogdan Stoica: Ce frumos a fost de Ziua Aviației

Bogdan Stoica

Sâmbătă a fost Ziua Aviației. Câteva avioane au survolat Capitala și câțiva oficiali au ținut discursuri. A fost superfrumos. Mult mai frumos decât când eram copil, în regimul comunist de tristă amintire.

Atunci Ziua Aviației începea cu vreo lună înainte. Trebuia să scriem compuneri și să facem desene dedicate aviației, care urmau să fie comparate, evaluate și premiate în diverse concursuri.

Cu vreo trei săptămâni înainte se făceau lecții deschise, mergeam la fabrici de electronică, de aluminiu, unde ni se explica cum se fac piesele pentru avioane.

Și profesorii de geografie și istorie ne vorbeau despre aviație, despre cum a schimbat ea transporturile, accesul la resurse, turismul sau războaiele.

În săptămâna de dinaintea Zilei Aviației ne duceau prin muzee și case memoriale ca să aflăm lucruri despre aviatorii români faimoși, despre prima linie de aviație poștală din lume care pleca de la București, despre Vlaicu, Coandă, etc.

Ne duceau și prin ferme, să aflăm cât de importantă e aviația utilitară, cum dă ea cu pesticide pe cartofi, sau prin spitale, să vedem ce repede vine Aviasanul cu sânge pentru o operație urgentă.

Ăștia ca mine, din orașe cu aerodrom, puteau vedea cum se pregătesc parașutiștii, cum funcționează un avion de acrobație. Cei din București mergeau la Otopeni, să vadă avioane de-alea mari, cât o școală. Care avea supernoroc asculta câte un bătrânel care povestea cum s-a bătut și cu rușii, și cu nemții, și cu americanii, pe cerul României.

Nu scăpa nimeni, indiferent de vârstă. La liceul unde învăța sor-mea veneau să recruteze posibili aviatori, iar la fabrica unde lucra mama se căutau voluntari să amenajeze mici aerodromuri de urgență prin comunele lipsite de șosele.

Era mult mai nasol decât acum, când nu se vorbește deloc despre aviația sanitară, aviația utilitară, aviația sportivă, ci doar de cea militară, și când nu ești dus nicăieri și nu afli nimic, vezi doar un titlu pe telefon că s-a survolat Capitala și s-au ținut discursuri.

Bravo.

 

 

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: