Reducerea consumului casnic a creat surplus de gaze la preț redus reglementat, furnizorii vor să-l vândă industriei

Sursă foto: Sergiy Kadulin
Sursă foto: Sergiy Kadulin

Reducerea consumului populației și CET-urilor care produc agent termic pentru termoficările centralizate a creat în depozitele subterane de înmagazinare din România surplus de gaze naturale achiziționate de către furnizori la preț redus reglementat de 150 lei/MWh, în raport cu cererea casnică pe care achizițiile la acest preț sunt menite, prin lege, să o asigure, iar furnizorii ar dori să poată vinde aceste cantități excedentare clienților industriali, legea interzicându-le în prezent acest lucru, au declarat, pentru Profit.ro, surse din piață.

Consumul total de gaze naturale al României a scăzut cu aproape 12% în primele 9 luni din 2023, comparativ cu perioada similară a anului trecut, arată datele oficiale disponibile.

Legislația în vigoare stipulează că producătorii români de gaze sunt obligați să le vândă furnizorilor la preț de 150 lei/MWh cantitățile de gaze necesare satisfacerii integrale a consumului casnicilor și CET-urilor. La rândul lor, furnizorii sunt obligați să vândă aceste gaze cumpărate la preț reglementat exclusiv populației și producătorilor de energie termică pentru încălzirea centralizată.

Potrivit surselor citate, furnizorii de gaze au solicitat autorităților modificarea legislației în așa fel încât dacă, după trecerea iernii, vor rămâne în depozite gaze luate la preț de 150 lei/MWh nelivrate populației și CET-urilor, aceste cantități în exces să poată fi vândute consumatorilor industriali, cu condiția ca necesarul integral de gaze al casnicilor să fie asigurat în continuare, în permanență, din gazele cumpărate de la producători la preț reglementat.

O astfel de liberalizare a destinației unei părți din gazele vândute angro de producători către furnizori la preț reglementat este avută în vedere pentru a fi implementată de la 1 martie anul viitor, însă momentan nu a fost luată nici o decizie. A fost schițat și un draft de modificare a normelor legale în acest sens.

Nu este limpede ce cantitate de gaze ieftine destinată prin lege clienților casnici ar rămâne neconsumată după trecerea iernii, însă, cel mai probabil, aceasta nu ar ajunge pentru toți noncasnicii doritori. De exemplu, cel mai mare consumator industrial de gaze naturale din România, producătorul de îngrășăminte Azomureș, și-a suspendat din nou producția luna aceasta, din cauza scumpirii materiei prime.

″Problema unei astfel de modificări a legislației este că ar putea fi considerată părtinitoare și anticoncurențială. Unele companii consumatoare, care ar beneficia astfel de gaze mai ieftine, ar fi privilegiate în comparație cu altele, care nu ar beneficia. Prețul reglementat de achiziție de 150 lei/MWh, care le-ar permite furnizorilor să vândă mai ieftin consumatorilor industriali gazele cumpărate în aceste condiții reglementate de la producători, poate fi considerat o formă de ajutor de stat″, au spus sursele Profit.ro.

Acestea au arătat că se caută în prezent soluții juridice pentru rezolvarea acestei probleme.

Citește mai mult AICI

Autor

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și:

Media PNL