Bogdan Stoica: Crezi că un aviz de incendiu putea să stingă focul?

Bogdan Stoica

Pentru cine nu știe, avizul de incendiu e făcut din hârtie, are formatul unei coli de scris și cântărește 1,8 grame. E o vietate pasivă, incapabilă să facă ceva, cum ar fi să stingă un incendiu. Dacă nu-l înrămezi moare-ntr-o lună.

Scriu asta pentru silogicienii zilei, cei care cred că dacă Ferma Dacilor avea aviz de incendiu acel foc n-ar mai fi mistuit lemnul neignifugat, s-ar fi oprit în lipsa senzorilor de fum și ar fi așteptat să se trezească un paznic care să dea alarma. Ei bine, nu.

Da, dar dacă avea aviz de incendiu înseamnă că avea și …. Nu, nu înseamnă. Nu în România, unde toate instituțiile publice sunt suspectate de șpagă mai puțin ISU, pentru că dacă te iei de ISU înseamnă că te-ai luat de Raed Arafat, iar Raed Arafat este incoruptibil, infailibil și imun la orice.

Asta deși e plină țara de clădiri definite ca terase, de clădiri care au aviz de incendiu obținut pe șpagă, de școli și spitale care-s bombe incendiare în adevaratul sens al cuvântului. Toate au acte în regulă, intocmite de oamenii de la ISU.

Pe la sfârșitul anilor 2010 mă întrebam ca boul, tot aici, cui folosește retorica toți „procurorii sunt integri și toți judecătorii sunt curați” când cifrele spuneau altceva. Ulterior, la presiuni venite din afară, am aflat că există și procurori corupți sau afiliați politic, și judecători șpăgari sau demenți. Pe urmă am aflat, prin același procedeu de creștere a presiunii până la explozie socială, că unii polițiști sunt pedofili, alții-s mână în mână cu interlopii, unii trag pe nas iar alții bat oamenii just for fun.

La ISU n-am ajuns încă. Poate și din cauză că în timp de la Interne și Justiție am avut oameni, la ISU avem un zeu. Poate că n-ar fi rău ca cineva să înceapă desacralizarea. Că m-am săturat de purificare prin foc.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

    View all posts

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: