Bogdan Stoica: Cum aș începe eu războiul împotriva drogurilor (2)

Bogdan Stoica

N-am terminat. Ieri vorbeam doar de măsurile pe care le-aș lua luna asta. Un război se duce în două feluri, reactiv, să stabilizezi situația, și strategic, să poți câștiga. Iar ca să câștigi, trebuie să salvezi de acum drogații de mâine.

România are nevoie, în primul rând, să discute cu părinții, nu cu copiii. Am fost la mai multe evenimente antidrog în școli și licee: știi ce efect aveau discursurile? Acel efect pe care-l au pozele îngrozitoare de pe pachetele de țigări: zero. Singurii adulți pe care tinerii sunt dispuși să-i asculte pe bune sunt părinții.

Iar părinții, atunci când nu sunt niște sparți demni de decăderea de drepturi parentale, habar n-au de nimic. Nu știu sortimente, efecte, prețuri, nu știu să identifice un drogat după pupile, agitație, letargie, incoerență.

Ca urmare, aș schimba din temelii legislația familiei. Să fii obligat să mergi la cursuri și să participi la acțiuni antidrog atunci când odrasla ta e prinsă spartă sau prăjită. Să plătești amenzi usturătoare în zile-muncă-comunitară, atunci când copilul din dotare a făcut o nefăcută, sub influența drogurilor sau alcoolului. Să fii obligat să participi cu copil cu tot la diverse acțiuni de informare.

Cât despre propagandă, aș duce-o la absolut, încă de la grădiniță. Aș face zilnic o juma de oră de dezvoltare personală în care i-aș învăța pe copii cum să se ferească nu doar de droguri, ci și de violență, infracțiuni, abuzuri sexuale. N-am mai ajunge la situația în care un copil de 13 ani ia un praf pentru că e curios să afle ce efect are.

Iar dacă ia și vrea să-și termine școala, l-aș obliga să participe, ca povestitor, la acțiuni de prevenire a celor mai mici decât el.

Aș putea continua, dar nu vreau să uiți că ieri un polițist drogat din Caracal a accidentat grav o femeie. Chiar sunt curios ce măsuri se vor lua.

Autor

  • Bogdan Stoica

    Bogdan Stoica, editorialist PS News. Fost jurnalist în presă locală și națională autor de cărți de educație istorică, fotografie, relații în prezent fotograf, consultant de imagine, publicist

Urmărește știrile PSNews.ro și pe Google News

Citește și: